Inbrekers gaan voor een jaar de bak in

“Meester mi sab’ dat mi mik’ wan bigi fout. Maar meester mi no du ing moro. Mi sabi dat mi mus’ corrigeer; mi begi meester if a kan sen’ mi tide na oso”, smeekte Swamipersad Seeram heel emotioneel in  zijn laatste woord. Seeram en Chitram Nankishore hebben zich schuldig gemaakt aan poging tot diefstal op 21 december 2011in Saramacca. Een van de verdachten had een deur van de desbetreffende woning geforceerd. Gelukkig dat een van de alerte buren de actie tijdig had gezien en de bewoner had verwittigd.  De eigenaar op zijn beurt belde de politie. Toen de sterke arm op de plaats arriveerde, troffen zij de verdachte Seeram aan. Nankishore wachtte verderop in de straat op een telefoontje van Seeram. In opdracht van de politie belde Seeram zijn medeverdachte op. Zodoende konden beide verdachten in de kraag worden gevat.
De openbare aanklager Nirmala Maikoe achtte het feit wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste tegen elk een straf van anderhalf jaar met aftrek.
De advocaat gaf aan dat zijn cliënt spijt heeft betuigd. Hij zal zich corrigeren. De verdachte heeft vier kinderen. De raadsvrouw  verzocht de rechter om een mildere straf op te leggen en de eis van de officier niet mee te nemen. De verdediging verzocht de rechter om mitigerend op te treden. De  sociaaleconomische omstandigheid van de cliënten werd aangehaald. Een van de verdachten zou al op de leeftijd van 18 jaar, vader zijn geworden.
De rechter reageerde daarop dat de verdachte zelf ervoor heeft gekozen om vader te worden. “Diefstal is een ernstig feit. Wanneer het je een keer lukt, heb je de moed om verder te gaan”, merkte de rechter op. Beide verdachten werden elk voor een jaar veroordeeld. Het mobiele toestel, dat de verdachte had gebruikt als communicatiemiddel, werd verbeurd verklaard.
Saskia Bandhan       

error: Kopiëren mag niet!