Venetiaan gunde Brunswijk toen het DNA-voorzitterschap niet


Ronnie Brunswijk wilde voorzitter van De Nationale Assemblee worden, maar ex-president Ronald Venetiaan stak daar een stokje voor. Hij vond die stoel Brunswijk onwaardig. De redenering van Venetiaan was dat als Brunswijk DNA-voorzitter kan worden, Bouterse dan evengoed president van het land mag zijn. Dit gebeurde tijdens de onderhandelingen na de verkiezingen.
Het NF stelde weer voor om Paul Somohardjo voor de tweede keer tot DNA- voorzitter te maken. De bedoeling was dat na het voorzitterschap van Paul Somohardjo, de verkiezing tot het kiezen van een president zou worden uitgeschreven. Na twee rondes zou er geen tweederde meerderheid zijn om een president te kiezen. Tijdens de eerstvolgende vergadering zou het parlement dan besluiten om een Verenigde Volksvergadering uit te schrijven. Maar zo ver zou het niet komen
De NF-coalitie zou die DNA-vergadering boycotten.  Na drie maanden zouden er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Het volk zou weer moeten bepalen.  Om dit plan uit te voeren, was de betrouwbaarheid van alle partners noodzakelijk. En juist op dat moment kwam er informatie binnen dat Somohardjo van plan was om na de eerste twee vergaderingen een van zijn  bekende ‘volksraadplegingen’ te houden. Zijn achterban zou dan beslissen dat hij de vergadering moet uitschrijven en dat zijn fractie quorum zou verlenen.  De VVV zou toch komen, Desi Bouterse zou president worden. De PL zou 6 ministeries en het vp-schap opeisen.
Deze informatie werd aan Ronald Venetiaan doorgespeeld. Hij hechtte echter geen waarde daaraan. Somohardjo werd de kandidaat van het NF. De geschiedenis is bekend. Hij werd geen voorzitter van het parlement. Bouterse is nu onze president. Zeer tegen de wil van Venetiaan.

error: Kopiëren mag niet!