Mondhygiëne doorsnee burger slecht

Mondhygiënist tevens directrice van Dental Hygiëne +597 Dyonne Leerdam behandelt een patiënt (DBSfoto:Ruben Hanoewant)

Tot en met gisteren hebben 260 mensen hun mond gratis laten screenen door mondhygiënist tevens directrice van Dental Hygiëne +597, Dyonne Leerdam. ‘Het is meer dan wat wij verwacht hadden. We hebben hele lange dagen gemaakt, maar ook heel veel mensen blij gemaakt’, vertelt Leerdam. Van de 260 mensen hadden slechts 3 een gezonde mond, vertelt de mondhygiënist. Volgens Leerdam mag geconcludeerd worden dat de mondhygiëne van de gemiddelde Surinaamse burger slecht is. “De mondgezondheid onder de Surinaamse bevolking is nog niet wat het wezen moet.” Meest voorkomende klachten die zij de afgelopen dagen heeft gezien, zijn ontstoken tandvlees, veel tandplak en tandsteen en verrotte kiezen. “Er was ook een aantal mensen met een slechte adem.” Leerdam heeft enkele mensen moeten verwijzen naar een tandarts.
De mondscreening ‘Hoe gezond is uw mond’ is een initiatief van Stichting Dental Hygiëne +597. Het doel van deze screening is de mondgezondheid te bevorderen en het op gang brengen van een bewustwordingsproces onder de Surinaamse bevolking. Dat houdt ook in dat het nut van goede mondgezondheid evenals preventieve mondzorg en de cruciale rol die de mondhygiënist hierin speelt, moet worden gepromoot. ‘Hoe gezond is uw mond’ is dan ook het eerste project van de stichting dat in samenwerking met Esmee Schreuder Goedheijt en Pascale Kok, studenten van de Hogeschool van Utrecht, wordt uitgevoerd. De sponsor van dit project is Basic One water. Het streven is om dit project, na evaluatie, weer te herhalen om zo de bevolking in de gelegenheid te stellen niet enkel hun tanden, maar hun gehele mondgezondheid te laten controleren. Dit met behulp van professionele (preventieve) zorg te conserveren.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!