Bob Saridin heengegaan

Bob Saridin is afgelopen zaterdag in Nederland overleden. Saridin was een centrale figuur in de Javaanse gemeenschap. Hij was de eigenaar van de  welbekende speciaalzaak Sri Abadi Trading en de hoofdorganisator van de jaarlijkse Indo Fair op het Sana Budaya-terrein. Ook is hij medeoprichter en later erevoorzitter geweest van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI).
Kim Sontosoemarto, voorzitter van VHJI, zegt dat zij een heel goede samenwerking met hem heeft gehad. Zijn heengaan is een grote aderlating, niet alleen voor de vereniging, maar ook voor de totale Javaanse gemeenschap. Hij is voor het bestuur van de VHJI een grote inspiratie geweest. Hij is een grote voortrekker geweest voor de bevordering van de Javaanse en Indonesische taal en kunst en cultuur.
In december van het afgelopen jaar vertrok Saridin naar Nederland voor medische behandeling. Hij was heel erg ziek. Na een langdurig ziekbed blies hij zijn laatste adem uit op zaterdag 21 april. Saridin kwam uit een gezin met tien kinderen. Hij was de nummer vier, de eerste jongen en hij werd geboren in het dorp Visserszorg in Commewijne, dat ligt tussen Leliëndaal en Zorgvliet. In zijn jeugd heeft hij alleen de lagere school bezocht. Zijn ouders waren niet in staat om de muloschool voor hem te betalen. Op vijftienjarige leeftijd zocht hij zijn toevlucht tot Paramaribo om er van alles en nog wat te doen. Hij werkte als monteur, winkelschoonmaker, winkelbediende, magazijnschouwer en loopjongen. Uiteindelijk kwam hij in juni 1963 terecht bij de Suralco. Van daaruit spaarde hij binnen zes maanden zijn reisgeld bij elkaar om  naar Nederland te gaan. Dat was op 26 januari 1964.
Daar begon Saridin met de avondmuloschool. Na het mulo ging hij naar het gymnasium. Hij kreeg geen beurs en besloot toen om naar het gymnasium te gaan. Saridin ging commerciële bedrijfseconomie studeren op hbo-niveau met de bedoeling daarna mo te doen. Dat heeft hij ook gedaan.
In 1976 leerde hij zijn vrouw kennen. Zij besloten op een bepaald moment terug te keren naar Suriname.  Bij zijn terugkeer in 1976 sloot hij zich voor het eerst aan bij de Nelom Jaycees, een serviceclub. Later nam hij het besluit om met dezelfde energie iets voor de Javaanse gemeenschap te doen. En zo sloot hij zich aan bij “De Pionier”,  als secretaris, daarna als ondervoorzitter en zeven jaar als voorzitter. De Pionier is een sociaaleducatieve vereniging, opgericht om kennis te bundelen om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Javanen in Suriname en ook aan de ontwikkeling van Suriname in zijn totaliteit. Saridin is daarna nog heel actief geweest in een heleboel andere organisaties. Hij is ook voor zijn grote inzet en toewijding, door de president van Suriname benoemd tot Officier in de Ereorde van de Gele Ster. Zulks is geschied op voordracht van de VHJI
Het stoffelijk overschot van Bob Saridin wordt vandaag naar Suriname overgevlogen. De begrafenis vindt plaats op zaterdag vanuit het Sana Budaya-complex. Er zullen geen rouwzittingen zijn.

error: Kopiëren mag niet!