Samen 10.5 jaar celstraf geëist in groepsverkrachtingszaak

Potlood (26), Tjurkiman (30) en Rayen (27) die terecht staan wegens een groepsverkrachtingszaak, hoorden totaal een celstraf van 10.5 jaar tegen zich eisen. Zij worden ervan verdacht op 9 oktober 2011 de 16-jarige A.P. tezamen en in vereniging verkracht te hebben. De openbare aanklager Shanta Mahadew  acht het feit wettig en overtuigend bewezen.
Tegen Rayen eiste het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van 2½ jaar. Potlood en Tjurkiman hoorden een hogere straf tegen zich eisen, namelijk 4 jaar met aftrek. Uit het politioneel onderzoek blijkt dat Potlood en Tjurkiman ook seks met A.P. hadden bedreven onder de brug. Alsof dit niet genoeg was, reden Potlood en Tjurkiman samen met het meisje naar een appartement. Daar zouden de verdachten volgens de officier van justitie (OvJ) tegen de wil van A.P. seks met haar hebben gehad. Ook nam de officier de verklaring van een anonieme beller als bewijs mee. De beller zou de politie op het spoor hebben gebracht wie de daders allemaal zijn. Ook putte het OM bewijs uit het feit dat Potlood en Tjurkiman zich schuil hielden in Apoera nadat deze zaak breed werd uitgemeten in de media. Rayen zou zich in die periode in Nickerie bevinden. Hij heeft zich als eerst bij de politie aangemeld. Volgens de  vervolgingsambtenaar is de verklaring van Rayen tegenstrijdig met die van de medeverdachten.
Advocaat Lilawatie Punwasi gaf aan dat de verklaring van het meisje tegenstrijdig is. Het slachtoffer heeft op twee momenten aangifte gedaan, namelijk op 10 oktober en op 21 oktober. Volgens Punwasi verschillen de verklaringen van het slachtoffer. Zij is de mening toegedaan dat het meisje haar tweede verklaring heeft afgelegd bij de politie nadat zij alles had uitgedokterd. Ook haalde de advocaat naar voren dat het onmogelijk is om een vrouw gekleed in een pantalon te verkrachten. “Er is geen sprake van geweld- en dwangaspect.” Punwasi verzocht rechter Albert Ramnewash om Tjurkiman van de gehele tenlastelegging vrij te spreken, omdat er geen overtuigend bewijs geleverd kan worden.
Advocaat Irvin Kanhai die alle drie verdachten verdedigt, pleitte voor integrale vrijspraak. Volgens Kanhai is er geen bewijs geleverd in deze zaak. De politie heeft twee condooms aangetroffen in het appartement. Daarover heeft men geen verder onderzoek ingesteld. Volgens Kanhai heeft het slachtoffer de jongens uitgelokt. “Op de afgelopen zittingen verklaarde zij zelf dat het ook aan haar gelegen heeft. Als zij niet in de rode Skyline was gestapt, was dit alles niet gebeurd.” De advocaat verwijt het 16-jarig meisje dat zij ‘kras’ is geweest door met vier mannen op stap te gaan. De raadsman verzocht de magistraat om de in beslag genomen Skyline terug te geven.
Op 15 mei krijgen de verdachten de gelegenheid om hun laatste woord te voeren en gelijk hierna zal kantonrechter Ramnewash uitspraak doen.  De vermoedelijke groepsverkrachters Potlood, Tjurkiman en Rayen  blijven nog in voorarrest.
Saskia Bandhan     

error: Kopiëren mag niet!