Surinaamse badmintonjeugd haalt 5 keer goud in Nederland

De Surinaamse juniorenbadmintonploeg, bestaande uit de spelers Alrick Toney, Sören Opti, Mitch Nai Chung Tong, Crystal Leefmans, Rugshaar Ishaak en Santusha Ramzan, heeft goed weten te scoren in Limburg, Nederland. Onder leiding van de Surinaamse Badmintonbond (SBB)-voorzitter Aubrey Nai Chung Tong en bestuurslid Eugene Ramzan, heeft de delegatie deelgenomen aan het Juniors Master Gulick-toernooi 2012. De talentenploeg veroverde 5 keer goud, 3 keer een tweede (zilver) plaats en drie keer een halve finaleplek (3e bronzen). De Surinaamse ploeg was vooral in de klasse U-17 oppermachtig. Twee finales in het enkelspel en de mixfinale werden daarbij zelfs een volledige Surinaamse aangelegenheid. Behalve de zes selectiespelers in de U-15- en U-17-klasse, deed ook de Surinaamse speelster Shemara Lindveld, van TNF, die eveneens haar paasvakantie in Nederland vierde, niet onverdienstelijk deel aan de U-13-klasse.
Jongensenkel U-17 Goud Sören Opti
Eveneens als een week eerder bij de Juniors Masters in Spijkenisse wist Sören Opti (SCVU) de jongensenkeltitel U-17 te pakken. In poule A was hij op zaterdag 21 april oppermachtig door alle drie poulewedstrijden in 3 games te winnen. Tegen de als 1e geplaatste Luke van Dorp had de Surinaamse en Caribische jeugdkampioen het het moeilijkst, maar won wel met 21-17/22-20. De overige twee tegenstanders Wiebo Wester (21-9/21-7) en Sem Driesen (21-5/21-11) werden met speels gemak opzij gezet. Als winnaar van deze poule A kreeg Sören een bye in de halve finale en plaatste zich voor de eindstrijd. Daar moest hij het opnemen tegen landgenoot Alrick Toney van TNF. In een voor het publiek mooie Surinaamse finale won Sören Optie met enige moeite met 21-17/25-23 van teamgenoot Alrick Toney.
Meisjesenkel U-17 Goud Crystal Leefmans
Ook Crystal Leefmans van TNF, voormalig BC Lelydorp speelster, wist in Nederland haar prestatie van een week eerder in Spijkenisse te evenaren bij het Junior Master-toernooi in de Gulick hal te Limburg. Ook zij won haar poule A-wedstrijden op zaterdag 21 april overtuigend en plaatste zich zo voor de finale. In de poulewedstrijden won ze achtereenvolgens in twee games van Leontine Niessen (21-10/21-3), Maud Schrijnewerkers (21-8/21-6), en de als 1e geplaatste Sally Huberts (21-14/21-7). In deze laatste wedstrijd wist Sally als 1e geplaatste in de 1e game tot 13-13 gelijke tred te houden, waarna Crystal een versnelling hoger ging spelen, die de tegenstandster niet bij kon houden. In de finale moest Crystal het op zondag 22 april opnemen tegen Nieuw Stenov landgenote Rugshaar Ishaak, die ze met 21-11/21-9 versloeg.
Meisjesdubbel U-17 Goud Rugshaar Ishaak & Crystal Leefmans
Ook het meisjesdubbel Rugshaar Ishaak en Crystal Leefmans veroverde in Limburg de titel Junior Masters. In de kwartfinale werd makkelijk in twee games gewonnen van Iris Janssen en Maud Schrijnewerkers (21-10/21-7), in de halve finale werden de Nederlandse als 1e geplaatste meisjes Vera van Heel & Mary Huberts in twee zware games 21-18/21-13 opzij gezet. In de finale werd de strijd aangegaan met de als 2e geplaatste Nederlandse meisjes Michelle Dings & Jacqueline Lappen. Deze strijd werd door de Surinaamse meisjes Rugshaar & Crystal in 3 games gewonnen met 21-15/21-23/21-15.
Gemengd dubbel U-17 Goud Sören Opti & Rugshaar Ishaak
In het mixed double U-17-evenement waren de Surinaamse koppels oppermachtig, wat leidde tot een volledig Surinaamse finale. Sören Opti & Rugshaar Ishaak wisten in de onderste helft van het schema de 1e ronde te winnen van Rob Jansen en Vera Wouters (21-13/21-8), vervolgens de kwartfinale van Freek van Dijk & Cali Peters (21-6/21-13). Hierna wonnen ze de halve finale van de als 2e geplaatsten Jerdi de Goeij en Danique de Barse in een spannende 3 games match met 21-11/14-21/21-4. In de finale wachtten hun Surinaamse opponenten Alrick Toney & Crystal Leefmans, die er ook in 3 games aan moesten geloven met 21-16/11-21/21-11
Jongensdubbel U-15 Goud Sören Opti & Mitch Nai Chung Tong
Het vijfde goud in Limburg werd behaald in het jongensdubbel U-15 waar de Surinaamse jeugdigen Sören Opti en Mitch Nai Chung Tong een koppel vormden. (Beiden van SCVU). In de 1e ronde wonnen ze met 21-11/21-6 van Servé Peulen & Vic Vinken. In de kwartfinale wonnen ze met 21-5/21-8 van Ruben Christianen en Timo Poos. In de halve finale wonnen ze van de als 2e geplaatsten Stijn Beerkens & Pieter Wijling met 21-12/21-19. In de spannende finale moest er een 3 games aan te pas komen om te winnen van de als 1e geplaatsten Jordy Beckers & Luca Nouwen met 19-21/21-15/21-19.
Halve finales werden gehaald door  jongensdubbel U-17 Brons Alrick Toney (Sur) & Freek van Dijk (Ned), meisjesenkel U-15 Brons Santusha Ramzan en gemengd dubbel U-15 Brons Mitch Nai Chung Tong & Santusha Ramzan.