Onderhandelingen overeenkomst Iamgold vergevorderd

De onderhandelingen om te komen tot een nieuwe overeenkomst met goudmultinational Iamgold  zijn reeds in een vergevorderd stadium. Dit zei minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen gisterenmiddag desgevraagd aan Dagblad Suriname. De onderhandelingen rond de raamovereenkomst voor grootschalige goudmijnbouwproductie vingen vorig jaar juli aan. De bewindsman zei voorts dat de onderhandelingscommissie, onder leiding van John Sew Atjon, gedurende het traject van de besprekingen tussentijds verslag heeft uitgebracht. De gesprekken zijn in wederzijds vertrouwen gevoerd. Het streven is een resultaat neer te zetten dat voor beide partijen tot wederzijds voordeel strekt.
De vorige overeenkomst die de Nieuw Front-regering gesloten had met Iamgold verliep in 2011. De multinational die het vorig kabinet om verlenging had gevraagd, kreeg nul op het rekest. Met de huidige zeer voordelige goudprijs op de internationale markt kan Suriname een gunstigere deal swingen met de multinational. Het staatshoofd zei vorig jaar bij de finalisering van de raamovereenkomst dat ruim 800 miljoen Amerikaanse dollars aan de basis ligt van de uitbreiding van de goudmijnbouwproductie in Brokopondo. Suriname heeft in het recente verleden met 5% gedeeld in de winst. De huidige regering gaat voor een betere optie.

error: Kopiëren mag niet!