Malariagevallen in Suriname met 90% gedaald

Woensdag 25 april is het Wereld Malariadag. Met dit initiatief vraagt de World Health Organization aandacht voor dit nijpende probleem. Malaria is één van de belangrijkste tropische ziekten en doodt zo’n 3.000 kinderen van vijf jaar of jonger per dag. Malaria is vooral een bedreiging voor zwangere vrouwen: het veroorzaakt ernstige anaemia en lijdt in bepaalde plaatsgebonden streken tot een hoog sterftecijfer onder vrouwen.
Op dit moment is het aantal malariagevallen in Suriname met 90 procent gedaald. Suriname is hierdoor een van de millenniumdoelstellingen voorbij gestreefd. Met de doelstelling wordt gestreefd om in 2015 het aantal malariagevallen met 50% teruggebracht te hebben. Volgens parasitoloog en malaria-arts van het bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Dayanand Panchoe, is het een hele prestatie vergeleken met landen als Guyana en Haïti waar malaria juist aan het toenemen is. Echter is alertheid geboden, omdat het weer kan opduiken.
Van de malariagevallen die in Suriname worden gediagnosticeerd, komt 70% uit Frans Guyana. De resterende 30% komt uit de Surinaamse goudvelden, Guyana en Brazilië. De meeste malariagevallen in Suriname zijn een uitvloeisel van de goudvelden. Daarom is het Global Fund Project gefocust op het bestrijden van malaria in de goudvelden. Enkele risicogebieden zijn Benzdorp en de Sarakreek.
Volgens Panchoe is malaria heel goed te behandelen. “Er zijn goede behandelingen en therapie.”  Het BOG werkt er hard naar toe om malaria te elimineren. Volgens de parasitoloog zijn zij op de goede weg. Dat doen zij door medische hulpposten op te zetten en mensen te trainen om de ziekte te kunnen diagnosticeren en te behandelen. De diagnose is heel makkelijk te doen, omdat er rapid-testen zijn. Het resultaat is binnen enkele minuten zichtbaar.  Meestal worden winkeleigenaren getraind, omdat zij makkelijk toegang hebben tot malariatherapie en behandeling in vooral de goudvelden. Deze gebieden zijn vanuit de stad heel moeilijk te bereiken en kosten een hoop geld.
Volgens Panchoe is preventie tegen malaria heel eenvoudig. Een advies dat hij geeft, is om alvorens naar de goudgebieden te gaan een bezoek te brengen af te leggen aan het BOG. De mensen worden ingelicht, omdat het BOG van dag op dag op de hoogte is van wat er gebeurt. Er wordt ook nagegaan of het gebied waar je naar toe gaat, een malariarisico-gebied is. Indien zulks wel het geval is dan zal de persoon antimalaria-tabletten moeten gebruiken.  Het verdere advies luidt: ‘Slapen onder een klamboe, muskietengel op je huid zetten en aangepaste kleding dragen”. De malariamuskieten zijn van zonsondergang tot zonsopkomst, dus in de schemering en in het donker, actief. Mensen die uit de malariagebieden komen en binnen zes weken koorts krijgen, moeten naar het BOG of een ziekeninstelling voor nader onderzoek. Volgens bioloog Panchoe is malariaonderzoek en de behandeling gratis in Suriname.  Vanaf januari 2012 tot heden zijn er slechts 50 tot 60 gevallen van malaria gediagnosticeerd. Er zijn weinig  hospitalisatie-gevallen genoteerd.

error: Kopiëren mag niet!