Padieboeren wachten op regenseizoen

Padieboeren in Nickerie  wachten op het regenseizoen om te starten met de inzaai. Als de regens uitblijven, zullen de boeren voor een groot deel van de natte grondbewerking afhankelijk zijn van de Wakaypompen, zegt ondervoorzitter Ramadhin van de Surinaamse Padieboeren Associatie. Een groot deel van de boeren heeft reeds de droge grondbewerking achter de rug, waarna de volgende fase van de natte grondbewerking start. Volgens het seizoenkalender vangt in april de grote  regentijd aan, maar het regent nog te weinig, waardoor de boeren niet kunnen overgaan tot deze fase van grondbewerking.
Het najaarsseizoen vangt later aan dit jaar vanwege de weersverandering. De najaarsinzaai vorig jaar was op 15 april. Ramadhin zegt dat de SPBA voor morgen een onderhoud heeft met regio west LVV-coördinator Van der Kooye, waarbij onder andere de aanvangdatum voor de inzaai besproken zal worden. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) stelt de seizoenskalender vast voor de rijstteelt. Padieboeren dienen daarom eerst op instructies te wachten van het ministerie voordat zij beginnen met de inzaai. Vorig jaar is in totaal ruim 56.000 hectaren padieareaal ingezaaid.

error: Kopiëren mag niet!