Lelydorp verliest belangrijke burger

Met de dood van Selestina Leonie Riekets verliest Lelydorp een heel geliefde en belangrijke persoon. Vrouw Leonie was geen onbekende op Lelydorp. Zij was heel bekend om haar kennis en ervaring omtrent alternatieve geneeswijzen. Zij was zo populair dat zij in 2005 als blijk van waardering een award kreeg uitgereikt uit handen van de toenmalige districtscommissaris van Wanica, Ramdjes Soekarnsingh. Zij maakte huismiddeltjes tegen o.a. bronchitis, ogri ai en hoest. Ook maakte ze zelf wormkuur. Behalve het prepareren van huismiddeltjes was ze ook goed in het masseren van baby’s.  Ze was zo bedreven in haar taak dat zij in een oogopslag reeds wist of de persoon door haar geholpen zou kunnen worden of naar de arts moest. Een ieder kon ongeacht het tijdstip, bij haar aankloppen voor hulp. Haar diensten waren geheel gratis, je hoefde haar niet te betalen. De personen die bij haar te rade gingen en voor hulp aanklopten, moesten wel alles zelf kopen en bij haar brengen; daarna ging zij aan de slag om de desbetreffende medicijn te  prepareren.
Riekets had haar eigen regels waar een ieder zich aan moest houden. Alle ingrediënten moesten gekocht worden conform haar regels. ‘Om een voorbeeld te noemen’, vertelt een van de vele  ‘patiënten’ Kim, ‘wanneer er een ei aan de behandeling  te pas kwam, kon je niet zomaar een ei meenemen. Men moest per se een ei van een ‘oso fowru’ meenemen.’ Selestina zei dat haar overgrootmoeder haar de kennis had overgedragen. Door zelfstudie heeft zij langzamerhand haar kennis uitgebreid. Op haar dertigste werd zij heel actief op het gebied van de alternatieve geneeswijze.
Vele kinderen en volwassenen hebben hulp gehad bij ‘Vrouw Leonie’. Zij verwisselde afgelopen dinsdag op 74- jarige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige. Vrouw Leonie kreeg een hartstilstand.  Zij wordt vandaag begraven op de begraafplaats  van de Schotelweg.

error: Kopiëren mag niet!