Vaccinatieweek in de Amerika’s

De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) zal trainingen verzorgen voor haar gezondheidswerkers over vaccinatie. De trainingen maken onderdeel uit van de vaccinatieweek in de Amerika’s die op 22 april van start zal gaan. Drs. Beverly Ting A Kee, coördinator van het Nationaal Immunisatieprogram, zegt dat zij deze keer hebben gekozen om meer met promotieactiviteiten over het belang van vaccinatie bezig te zijn. Veder zal er een promotiefilmpje uitgezonden worden op de verschillende tv-stations door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Daarnaast wordt er een poster verspreid met de winnende tekeningen van een tekenwedstrijd die gehouden is in het kader van de negende Vaccinatieweek in de Amerika’s. Wel zal de Medische Zending zich concentreren op het Wayambo/Apoera gebied, waar er opsporing en vaccinatie zal plaatsvinden van kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn. Het thema voor dit jaar is “For you, for me, for everyone. Get vaccinated’. Dat slaat op de bereikbaarheid van vaccinatie voor een ieder. Iedereen moet gelijke kansen hebben om beschermd te worden tegen door vaccinatie voorkombare ziekten. Het maakt niet uit in welk gebied van Suriname men zich bevindt.
Er zijn veel verschillende vaccins. Voor de kinderen is er een specifiek nationaal schema. Volwassenen hebben geen expliciet schema. Dat is afhankelijk van de vaccin voor een bepaald ziekte. Het BOG streeft voor de kinderen naar tenminste 95% dekking. Bij bepaalde vaccins moet men vijf doseringen krijgen op verschillende momenten in het leven. Weer zijn bij andere twee doseringen genoeg. Bepaalde vaccins, bijvoorbeeld de tetanus, krijgen de kinderen na de geboorte wanneer ze twee maanden oud zijn.  Op school krijgen zij weer boosters. “Dan ben je in principe voor de rest van je leven beschermd. Een vaccin geeft je weerstand. En die weerstand moet opgebouwd worden. En dat is verschillend. Daarom wordt protocollair ervan uitgegaan dat een bepaald vaccin  tien jaren geldig is.”
Volgens Ting A Kee is het heel belangrijk dat kinderen op tijd worden gevaccineerd. “Het helpt het kind beschermen tegen ziektes.” Het heeft ook invloed op de populatie. “Dus hoe meer mensen beschermd zijn, hoe minder de kans is op een epidemie.” In geheel Suriname wordt gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten zoals mazelen, rode hond, bof, kinkhoest, difterie, tetanus en polio. Vaccinaties voor kinderen en zwangeren worden gratis toegediend via de verschillende poliklinieken van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst, de Medische Zending, de ziekenhuizen en enkele particuliere huisartspraktijken. Al jaren wordt vaccinatie over de gehele wereld toegepast om mensen te beschermen tegen bepaalde besmettelijke ziekten. De vaccinatieweek in de Amerika’s is een jaarlijks terugkerende campagne waarbij er gedurende een hele week extra aandacht wordt besteed aan het promoten van vaccinatie.
Dit jaar wordt een mijlpaal gevierd door de landen in de regio samen met de Paho: het is de tiende opeenvolgende vaccinatieweek in de Amerika’s. Het tiende jubileum van de Vaccinatieweek in de Amerika’s valt samen met de allereerste Wereld Immunisatieweek, waarbij verschillende regio’s in de wereld zich gezamenlijk zullen inzetten voor het verbeteren en beschermen van de behaalde prestaties binnen vaccinatie. Een voorbeeld van een behaalde prestatie is het uitroeien van het poliovirus in de Caribisch gebied en dus ook Suriname. Tijdens de tiende vaccinatieweek wordt speciaal aandacht gegeven aan het toegankelijk en bereikbaar maken van vaccinaties voor iedereen.

error: Kopiëren mag niet!