Martosatiman in kwestie Kasantaroeno: ‘Indien hij fout is, moet hij voor de consequenties instaan’

‘Het is heel jammer, Stinasu valt onder RGB. Als zoiets zich voordoet, is dat wel te betreuren.’ Woorden van minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) over de aanhouding van Stinasu-directeur Frans Kasantaroeno. ‘Ofschoon zijn schuld nog bewezen moet worden, ben ik van oordeel dat indien hij in de fout is gegaan, hij dan voor de consequenties moet instaan.’ Martosatiman zegt dat hij een financieel onderzoek heeft laten instellen via het bestuur van Stichting Natuurbehoud Suriname. ‘Ik heb nog geen officieel rapport gehad.’  Martosatiman heeft de vorige maand Kasantaroeno geschorst. Dit in verband met het onderzoek.
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, wacht de resultaten van het onderzoek af. Kasantaroeno is ondervoorzitter van de partij, “maar dit is een persoonlijke aangelegenheid waar Pertjajah Luhur niks mee te maken heeft”, zei Somohardjo aan Starnieuws. Kasantaroeno heeft aan Somohardjo gezegd, toen de zaak enkele weken geleden aan het licht kwam, dat hij onschuldig is.

Politiewoordvoerder Dropatie Ramklelawan bevestigt de aanhouding. Zij merkt op dat de politie bezig is met het onderzoek. Eerder is de parkwachter van natuurreservaat Brownsberg ook aangehouden. De mannen worden verdacht van medeplichtigheid aan oplichting, valsheid in geschrifte of knevelarij.
Kasantaroeno verklaarde eerder dat hij nooit geld of goud heeft gevraagd in ruil voor het ontplooien van activiteiten door gouddelvers in het park. Er waren meer dan 2.500 illegale gouddelvers actief in het gebied. Zij hebben een enorme ravage aangericht in het park.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!