Nog te weinig instanties die bijzonder onderwijs verzorgen

In Suriname zijn er nog te weinig instanties die kinderen, die bijzonder onderwijs moeten krijgen, kunnen opvangen en begeleiden. Dit zegt Tineke Glas, directrice van Kinderhuis Samuel.
Het tehuis laat alle bij haar inwonende pupillen testen. Gebleken is dat 11 kinderen bijzonder onderwijs moeten krijgen. Hoewel er enkele instanties zijn die bijzonder onderwijs verzorgen, zou Glas graag een uitbreiding willen hebben, zodat deze kinderen de juiste, aangepaste onderwijsvorm kunnen genieten. Het kindertehuis vangt verwaarloosde kinderen op die niet door hun ouders kunnen worden verzorgd. De leiding stimuleert bezoek door de familie, echter zijn er ook kinderen naar wie de familie helemaal niet omkijkt. Eén keer per jaar ontvangt Huize Samuel subsidie van de overheid. Ook krijgt het tehuis geld voor de aanschaf van schooluniformen voor de schoolgaande kinderen. Voor het overige is het tehuis afhankelijk van giften van de Surinaamse samenleving en het bedrijfsleven, maar het echte grote geld moet toch van donaties uit Nederland komen.
Huize Samuel heeft in haar 46-jarig bestaan een groot netwerk van donateurs in Nederland kunnen opbouwen. Daardoor is het mogelijk om de kinderen op te vangen en in hun dagelijkse behoefte te voorzien. De stijgende prijzen in de winkels maken het er echter niet makkelijker op voor de leiding van Huize Samuel. “We merken ook de verhoging van benzine en goederen in de winkels, want we moeten voor 39 kinderen elke dag een bordje eten zorgen, dus we moeten voorzichtig met het geld omgaan”, aldus directrice Glas.

error: Kopiëren mag niet!