Peper duur, soepgroente goedkoop

De prijs van peper is peperduur. Dat kan zowel letterlijk als figuurlijk gevat worden. Een hoop van slechts vier tot vijf stukken peper op de Centrale Markt kost SRD 2,50. Voor de rest kan gezegd worden dat de prijs van de overige groentesoorten wel meevalt in vergelijking met enkele weken terug. Een bosje kouseband kost slechts SRD1, terwijl een hoop antroewa nog steeds voor SRD 2,50 te verkrijgen is. Vanaf SRD 3,50 kan men al een hoop boulanger en sopropo kopen, en voor een hoop oker moet SRD 2,50 of  SRD 2 betaald worden. De prijs van tomaat is variërend. Vanaf SRD 1,50 kan er al een pakje tomaat gekocht worden. Voor een hoop grote tomaten betaalt men SRD 5 en voor een hoop kleine tomaten moet er SRD 2,50 neergeteld worden. De prijs van een pond snijbonen is SRD 2,50. Voor een pond kool moet ook dezelfde prijs betaald worden. Ook de prijs van bladgroente op gomawiri na, is redelijk betaalbaar. Voor een komkommer kan er SRD 0,75 of SRD 1 betaald worden. De prijs van soepgroente is sterk verlaagd. Voor een halve bundel vraagt men  SRD 1.
Harrypersad Bodhitewarie, voorzitter van  Organisatie ter Stimulering van de Agrarische sector in Suriname (Agras), zegt dat de consument nog zeker twee maanden van deze redelijke prijzen zal kunnen genieten. De lage prijzen zijn het gevolg van goede weersomstandigheden en het terugvallen van de export. De exporten zijn afgenomen, vanwege een tweetal redenen. Nederland hanteert erg strikte condities en de afnemers betrekken niet meer zoveel producten, omdat ook Nederland met een groenteoverschot zit, zegt Bodhitewarie. De Nederlanders planten in kassen en importeren ook uit Santo Domingo. De prijzen van groente in Santo Domingo en enkele andere landen uit die regio  liggen veel lager dan die van Suriname, waardoor de afnemers eerder uit deze landen importeren.
De consument mag volgens de voorzitter van Agras over twee maanden, wanneer de regentijd is aangebroken, wel voorbereid zijn op hogere  prijzen. Doordat de groenteboeren geen input krijgen van overheidszijde, kunnen zij hun huiswerk niet goed doen. Meestal liggen vele landbouwarealen blank in de regentijd. Dit probleem dient volgens Bodhitewarie structureel aangepakt te worden. Een optie zou zijn het planten in kassen. De overheid zou dit project moeten subsidiëren, zodat er altijd betaalbare groente aanwezig is. Maar het geld daarvoor is er niet.

error: Kopiëren mag niet!