‘Facebook aur BlackBerry ke madja’ in Nederland

Na een groot succes in Suriname wordt nu live in Nederland de natak (Hindostaans toneel) ‘Facebook aur BlackBerry ke madja’ opgevoerd. De titel zou vertaald kunnen worden als ‘De prijs van Facebook en BlackBerry’. De toneelgroep van de Jongerenvereniging Rahemalbuiten is momenteel in Nederland voor verschillende optredens. Op vrijdag is alvast een aanvang gemaakt in Den Haag. Volgende week zondag is de laatste voorstelling in Rotterdam. Muzikaal entertainment in de vorm van baithak gana wordt verzorgd door Radjesh Sewnandan uit Suriname.
Vrijdag hebben de auteurs een award gekregen voor hun bijdrage aan de bewustwording bij jongeren. In het toneelstuk wordt onder meer gewezen op de gevaren van Facebook en BlackBerry. Rajesh Ramnewash, gemeenteraadslid in Den Haag, viel vrijdag de eer te beurt de artiesten in het zonnetje te zetten. Ook de regisseur van het toneelstuk, Perdiep Dodha, en de heren Ram Nathi (promotor), Widjai Gangadin en Hemant Lachman zijn in het zonnetje gezet.
Ramnewash zei dat de stad Den Haag trots is dat juist deze stad gekozen is voor de eerste opvoering. Den Haag is de Hindostaanse hoofdstad van Nederland. Hij vindt het een zeer succesvol toneelstuk, met een actueel thema over de gevaren van BlackBerry en Facebook. Zelf is hij verslaafd aan zijn BlackBerry en met 1600 vrienden ook op Facebook actief. Het is inderdaad verslavend, zei Ramnewash. Dankzij Facebook heeft hij zijn oude klasgenoten weer gevonden en kan hij dagelijks volgen wat zijn familieleden in Suriname doen. Maar Ramnewash is ook vader van twee zonen. Pesten op internet is een serieus probleem, constateert Ramnewash. Het kan leiden tot ruzies en recent zelfs in Nederland tot moord op een tiener. Ook in Suriname leidt het tot onrust. Maar Facebook en BlackBerry geven ook vele kansen. De revolutie in Egypte is via Facebook gestart en vele liefdes tussen mensen ook. Hij gaf zijn complimenten aan de artiesten voor zo’n succesvol toneelstuk. Hij reikte namens de Hagenaars aan promotor Perdiep Dodha de Dunya Award uit als teken van waardering en respect voor hun werk. De award is mogelijk gemaakt dankzij Stichting Dunya en Lachmi Vastgoed.
De artiesten in het toneelstuk zijn Perdiep Dodha, Kiran Bissessar, Anand Ramdien, Djietindra Ladi, Vinay Dhanpat, Janita Moektimisier, Sharmila Kalidien, Nirmala Nakched en Radhima Raghoebarsing. In Suriname hebben ze 140 optredens gehad en voor Nederland zijn in totaal 6 optredens gepland.
Widjai Khoenkhoen

error: Kopiëren mag niet!