OAS moet assisteren bij proces van waarheidsvinding

Suriname heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) formeel gevraagd om te assisteren bij het proces van waarheidsvinding over wat zich precies heeft afgespeeld rond de dood van vijftien tegenstanders van het militair regime in 1982. De nota is maandag getekend door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en gisteren de deur uitgegaan. “Het gaat om de samenstelling van de waarheidscommissie voor waarheidsvinding, gekoppeld aan verzoening, zodat de samenleving rustig verder kan gaan”, zegt Lackin aan Dagblad Suriname.
De officiële nota komt na gesprekken met OAS-topman Albert Ramdin en José Miguel  Insulza. Daarbij heeft de OAS toegezegd medewerking te zullen verlenen. Later deze week zal Lackin in Colombia een onderhoud hebben met Insulza over het inhoudelijke van de toegezegde assistentie. Na dat gesprek zal de OAS een speciale missie naar Suriname sturen om de aanzet te geven voor de instelling van de waarheidscommissie.
Volgens minister Lackin zijn intussen de Caricom, Unasur en Celac formeel op de hoogte gesteld van de gewijzigde Amnestiewet en het proces van waarheidsvinding. Volgens Lackin is ook aan deze regionale blokken gevraagd op welke wijze zij een bijdrage zouden kunnen leveren aan de in te stellen commissie. In 1998 had de OAS reeds steun aangeboden tijdens de Mensenrechtenconferentie van de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede (OGV), echter hebben opeenvolgende regeringen daar geen gebruik van gemaakt. “Wij hebben de OAS formeel gevraagd dat wel te doen.”

error: Kopiëren mag niet!