Bond pa’s solidair met actie brandweerlieden

De bond van de penitentiaire ambtenaren (pa) verklaart zich solidair met de acties van de brandweerlieden. Dit zegt voorzitter Gustaaf Gallant van de bond van de pa’s aan Dagblad Suriname. Hij is geen brandweerman, maar als collega vakbondsleider ondersteunt hij de bond bij de brandweer. De regering laat gemaakte afspraken altijd terzijde liggen of komt ze niet na. ‘Ze houdt zich niet aan de arbeidsvoorzieningen en –voorwaarden, waardoor de werknemers in hun positie benadeeld worden’, legt Gallant uit.
‘Wanneer door een actie van een bond zaken escaleren, zoals de verkeersdoden in Para, heeft men allerlei dingen te zeggen. Maar waarom zegt men niets als de rechten van de arbeiders niet nageleefd worden door de werkgever. Doordat de overheid niets doet, gaan zaken altijd naar een climax toe’, zegt Gallant, die vindt dat de vakbeweging altijd de benadeelde is in zulke situaties.
Gallant praat de verkeersdoden niet goed, maar vindt niet dat de brandweerlieden strafrechtelijk vervolgd moeten worden, zoals de dc van Para dat heeft verwoord. Hij vroeg wat de brandweerbondsvoorzitter zou doen als zijn zoon daar bekneld zat. ‘‘Ook mijn zoon zou dan hetzelfde overkomen die dag’, zei hij.’
Dat de overheid zijn afspraken straal negeert, ondervindt hij ook bij zijn bond. Gallant noemt als voorbeeld dat de pa’s hun overwerkvergoedingen sinds december niet hebben ontvangen. ‘Nu leven we al in april, maar niemand die iets zegt hierover. Noch de samenleving noch de regering of de dc. We hebben rechten en daarvan gaan we gebruik maken. Ze moeten ook begrijpen dat er doden kunnen vallen’, zegt Gallant.

error: Kopiëren mag niet!