Rode ibis neemt af van 50.000 naar 20.000 broedparen

Van de 50.000 paren rode ibissen die er in 2006 nog waren, zijn er vandaag de dag slechts 20.000 broedparen over die in Suriname nesten. Een enorme afname, en slecht voor de natuur en de economie van Suriname. Want met het uitsterven van de Rode Ibis verdwijnt ook de kans om via toerisme meer geld in Suriname’s laatje te brengen.  “Het probleem is dat de mensen niet beseffen dat deze vogels alleen in het Noord-Oostelijk deel van Zuid-Amerika voorkomen en Suriname daar middenin zit. Vanwege de grote hoeveelheid voedsel, dat er langs onze kust is en de jonge parwaplanten die we hebben, is in bepaalde tijden van het jaar, maar liefst tweederde van alle rode ibissen in de wereld bij ons op bezoek. Dat gebeurt in de grote regentijd, die tevens het broedseizoen is”, zegt Ashok Pherai, Chef Educatie van Natuurbeheer.
Op dit moment zijn er heel weinig toeristen die speciaal naar Suriname komen voor de rode ibissen. In andere landen is deze vogel een echte toeristische attractie geworden, die de nodige inkomsten genereert. Door het veelvuldig afschieten van de rode ibis, ondanks het feit dat het om een beschermde vogel gaat, zijn de vogels nu schuw geworden. “Zolang ze een buitenboordmotor horen, vliegen ze weg. Dat is heel slecht  voor het toerisme. Zo een toerist komt nooit meer om de vogels te zien”, zegt Pherai. “In Trinidad blijven de vogels gewoon op hun plaats en kun je heel dichtbij komen, zonder dat ze wegvliegen. De mensen hier zijn zich er helaas nog niet van bewust hoeveel geld het kan opbrengen als de mensen komen om de rode ibis te zien”, aldus de Chef Educatie.

error: Kopiëren mag niet!