Wederom zeeschildpadeieren in beslag genomen

De jachtopzieners van de Dienst ´s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer hebben wederom een partij schildpadeieren in beslag genomen. Op maandag 12 maart 2012  omstreeks 21.00 uur werden tijdens een reguliere strandpatrouille in het Galibi Natuurreservaat ter hoogte van Baboensanti,  3 (drie ) manspersonen gelokaliseerd. Bij het zien van de jachtopzieners, zetten twee van de mannen het op een lopen en vluchtten het bosschage in.
Door tactisch optreden werd één van de drie stropers aangehouden met in zijn bezit 10.500 stuks Zeeschildpadeieren. Het komt vaak voor, dat stropers bij het zien van surveillerende jachtopzieners op het strand, vluchtpogingen ondernemen door het bos in te rennen.
De stroper heeft zich schuldig gemaakt aan overtreding van de Jachtwet 1954, Jachtbesluit 2002, Natuurbeschermingswet en de Wet Economische Delicten. De overtreder werd conform de instructie van het Openbaar Ministerie aangehouden en in verzekering gesteld op de politiepost te Albina voor verdere justitiële afhandeling. Gelet op het feit dat de eieren gedurende enkele dagen open en bloot waren gesteld in het daglicht (zonlicht) kreeg LBB/Natuurbeheer  toestemming van het Openbaar Ministerie om de in beslag genomen eieren te vernietigen. ‘Innesten’ was geen ideale optie.
De afdeling Natuurbeheer is belast met het dagelijkse beheer van wild in Suriname, waaronder zeeschildpadden. De overheid heeft maatregelen getroffen om de zeeschildpadden beter te beschermen en verwelkomt de ondersteuning van derden. In dit verband kan worden vermeld, de ondersteuning van onder meer de dorpsgemeenschappen van Galibi, WWF-Guyana’s, Stinasu, LVV, de politie en vrijwilligers.
Ofschoon er in de afgelopen jaren een toename is geweest van controleactiviteiten door de jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer en nu nog steeds, worden er toch nog zeeschildpadeieren gestroopt. Behalve de controle op de legstranden worden op regelmatige basis voorlichtingsactiviteiten gehouden door Natuurbeheer op scholen en in bepaalde gemeenschappen.

error: Kopiëren mag niet!