Verdachte autodiefstal riskeert vier jaar cel

Donnovan S. hoorde gisteren een straf van 4 jaar tegen zich eisen. Hij wordt ervan verdacht op 10 mei 2011 een voertuig middels valse sleutel te hebben weggemaakt. Naast dit feit werden hem ook nog vernieling en illegaal wapenbezit ten laste gelegd.
Een politieman had samen met zijn collega zijn voertuig ergens aan de Rode Kruislaan geparkeerd. Beide mannen hadden hun dienstwapen en mobiel in het voertuig achtergelaten. Toen de twee ambtenaren terugkwamen, was het voertuig er niet meer. Zij deden toen aangifte. De eigenaar van het voertuig, de politieman, had zijn wagen eerder bij een spuiter gebracht voor een spuitbeurt. Toen de verdachte naderhand werd aangehouden, herkende de eigenaar de verdachte als te zijn de persoon die hij bij de spuiter had gezien. De spuiter werd eerder op de zitting gehoord. Hij verklaarde dat de contactsleutel van het voertuig kwijt was geraakt. Hij heeft aan de hand van het cilinderslot een sleutel laten vervaardigen en de wagen aan de eigenaar teruggegeven.
De spuiter had de eigenaar niet verteld over de verdwijning van de contactsleutel. De verdachte had bovendien de twee wapens die in de wagen waren bewaard, ten verkoop aangeboden. Een van de kopers zou volgens de advocaten de getuige D. zijn. Hij heeft een mooi verhaal eromheen verzonnen. Dit alles om zichzelf te beschermen.  Toen D. doorhad dat het wapen dat hij had gekocht aan een politieman toebehoorde, vroeg hij een advocaat, zijn zwager, om advies. D. is uiteindelijk buiten het proces gehouden. Die advocaat werd de afgelopen zittingen als getuige gehoord. De vervolgingsambtenaar achtte alle drie feiten tegen deze  verdachte bewezen en eiste een straf van vier jaar met aftrek.
Advocaat Oscar Koulen betoogde dat de diefstal en de vernieling niet kunnen worden bewezen. Volgens de raadsman moest aan de verdachte heling worden ten laste gelegd. “Het vooronderzoek van de politie heeft  niet adequaat plaatsgevonden”, stelde Koulen. “Bovendien moest de spuiter in de beklaagdenbank  zitten. Hij heeft de sleutel eigendunkelijk gedupliceerd en hij is juist buiten het proces gehouden”, merkte de advocaat op. Advocaat Raoel Lobo gaf aan dat de eerste twee feiten niet kunnen worden bewezen. Er is geen bewijs aanwezig. De raadslieden verzochten de rechter om de verdachte vrij te spreken. Mocht blijken dat de rechter toch op een vonnis zou komen, verzochten beide advocaten om een veel mildere straf op te leggen. De verdachte heeft reeds 11 maanden in voorarrest gezeten. Op 10 april velt rechter Alber Ramnewash vonnis in deze zaak. De verdachten blijven in detentie.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!