Ik ben toch maar een simpele arme koeli! Sportcolumn door Satis Baldewsingh

Dat we geen wonderkinderen zijn is een feit, maar de heer Raynel Fraser doet wel heel ernstig zijn best om in deze constellatie te accelereren. Laten we zeggen de spits te zijn in een 4-4-2 formatie. Ik kom superlatieven tekort om deze jongeman zijn praatsessies neer te pennen. De man die beweert dat discriminatie is afgenomen omdat jongeren meer met elkaar omgaan. Jongeman, mijn eerste vraag is hoe je aan deze conclusie bent gekomen. Heb je wetenschappelijk onderzoek gedaan, heb je de resultaten in een SPSS-programma gestopt. Kan je überhaupt een syntax lezen? Zulke uitspraken moet je niet doen. In mijn tijd op de middelbare school was het ook fantastisch. Iedereen ging met elkaar om. De zoon van de president was toen een fantastische gozer. De in opspraak geraakt P. van Openbare Werken heeft mij hoogstpersoonlijk gebracht als ‘Boiti Boi’ naar Transvaal onder trainer Job. Toen met spelers als Benny Kejansie en Harrison Jozefzoon. Good old Gino Brandon was toen onze vriend, maar hij was toen nog geen echte voetballer. Elke vrijdag gingen we tegen 13.00 uur een potje voetballen op SOSIS. Dino bracht soep voor ons. Dat weet ook de eigenaar van ’t Vat; dat weet ook Mike van Staatsolie. Dat weet ook Melvin en dat weet ook Erik ‘de luie’  . Dus Fraser kap ermee dom te doen. Toen was basketbal aan top en de boys gingen flink te keer in wat heette Bamboe Garden. Weet je jongeman Fraser, discriminatie is ‘embedded in our culture’. Je zou het moeten opnemen voor de vrouw. Weet jij hoe pijnlijk het is voor een sociaal democraat om in spotjes van eethuizen op de radio aan te horen de woorden: ‘na mang sma e bori’. Dit is pas regelrechte discriminatie. Het komt uit de mond van dezelfde mensen die je willen vermoorden als je hun moeder bij de naam noemt. Als mensen zo denken moeten ze ook nooit uit de pot van hun moeder eten. Dit is discriminatie. Ik had het gisteren hierover met tante Joan van Ulkes’s cafetaria. Ook die moeder voelt zich in deze gediscrimineerd. Jongeman, de politieke elite van dit land zijn racisten, dan is duidelijk dat de kudde niet anders kan zijn. Probeer dat eens te veranderen. Het lukt je nooit. Dus ga meer filosofische werken lezen met namen van Duitse denkers. Dat is mijn advies.
Kijk meneer Fraser als ik iets niet weet vraag ik het aan onder andere mijn oom Guillermo. Het is trouwens mijn schuld dat ik hem de laatste tijd niet opzoek. Ach, ik heb ook een excuus, namelijk druk aan het werk. Maar oompie leest mijn column altijd en in zijn programma op de radio haalt hij mijn bescheiden neergepende teksten wel aan. Het is die zelfde man die mij, toen op de universiteit,  het vak Inleiding Recht heeft bijgebracht. Conclusie is dat je heel goeie bedoelingen hebt, maar je argumentatie is niet valide als je het hebt over discriminatie. Daarvoor moet je een heel cultuur gaan veranderen en dat is niet makkelijk. Guillermo is het overigens helemaal met me eens dat Louis een dinosauriër is. Ik had het vorige week over zijn nul argument om willens en wetens niet mee te dingen voor een bestuursfunctie van de Concacaf. Mijn kanus viel open. Zo dom vond ik het argument. Als je dingen wilt veranderen moet je infiltreren. Dat noemt men in wetenschappelijke termen incrementeel pogen beleid te maken. Nu zeggen we bij voorbaat ‘we doen  niet  mee’. Blunders volgen elkaar op, maar door onwetendheid door je leden kom je er steeds mee weg. Je begrijpt het wel. Ik ben iemand die bijna altijd met U praat, vraag het maar aan mijn werkgever. Dus het wil wel wat zeggen als het overgaat tot je. Zelfs de corrupte baas van de Braziliaanse voetbalbond,  Ricardo. Hij heeft na 23 jaar eindelijk de brui aan gegeven en terecht, het zijn megalomane dictators zoals we ze goed kennen in dit land. Kijk maar naar het niveau van ‘Da Selecao het is om te huilen en dan wil ik niets zeggen over de blamage rond de organisatie van WK 2014. Laat Romario het maar doen en hij doet het goed. Blijkbaar is hij niet meer zo lui als toen bij mijn  PSV. Maar goh, gelukkig hebben we Fraser noch.  [email protected]

error: Kopiëren mag niet!