Irritatie bij aanvraag Surinaams paspoort in Nederland

Surinamers in Nederland die een aanvraag voor een nieuw paspoort indienen, zijn geïrriteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zonder enige aankondiging per eind februari besloten dat alle Nederlandse documenten die bij de aanvraag van het paspoort ingediend worden, voorzien moeten zijn van een ‘apostille’-stempel. “Naast die 65 euro voor een nieuw paspoort moeten er nu ook kosten gemaakt worden om naar de rechtbank te gaan. Voor elke apostille-stempel moet er ruim 20 euro betaald worden. Het consulaat in Amsterdam vraagt voor elk nieuw paspoort een geboorte-uittreksel, een nationaliteitsuittreksel en een gewoon uittreksel. In zijn geheel komt een aanvraag neer op een kostentotaal van ruim 130 euro. Voor ouders die meerdere minderjarige kinderen hebben, wordt het ondraaglijk. Alle stukken moeten immers voorzien zijn van een apostille-stempel. ‘De Surinaamse overheid maakt de mensen in Nederland armer. En dan nog te bedenken dat het leven in Nederland met de dag harder wordt. De vraag is waarom deze maatregel niet ruim vooraf is afgekondigd. Je gaat je aanvraag doen zoals gewoonlijk en je wordt verrast met zo een harde mededeling. Het kon best wel anders geregeld worden.’
Bij navraag op het consulaat van Suriname in Amsterdam blijkt dat de maatregel inderdaad is ingevoerd. Voor commentaar werd verwezen naar consul-generaal Roy Lieuw A Sie, maar hij was naar Suriname vertrokken voor de ambassadeurstop. Dagblad Suriname probeerde hem te bereiken voor een reactie op deze nieuwe regeling; echter was de consul-generaal reeds uitgecheckt.  De nieuwe werkwijze is ingevoerd om administratieve problemen tijdig op te vangen en waar nodig te voorkomen. Op de website van het consulaat staat er ook geen extra bekendmaking over deze maatregel. Wel staat bij de link ‘documenten’ die vereist zijn voor de aanvraag van een Surinaams paspoort: “Alle documenten afgegeven door buitenlandse autoriteiten dienen gelegaliseerd te worden middels een Apostille bij de Rechtbank in uw woonplaats. De gelegaliseerde documenten mogen bij de indiening van de paspoortaanvraag niet ouder zijn dan 1 maand, na afgiftedatum van de Apostille”.
Kieran Amersing

error: Kopiëren mag niet!