Commissie verruiming numerus fixus ingesteld

Er is een bijzondere stap gezet om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling (Minov) werkt samen met de Anton de Kom Universiteit en het ministerie van Volksgezondheid aan de verruiming van de numerus fixus voor de studie geneeskunde. Dat zal het mogelijk maken dat meer studenten kunnen worden toegelaten tot de Medische Faculteit. De Commissie verruiming numerus fixus werd de vorige week geïnstalleerd.
De medische wetenschap ontwikkelt zich voortdurend. In een rap tempo worden er nieuwe technische hulpmiddelen uitgevonden, komen er nieuwe specialismen bij en veranderen behandelingen als gevolg van nieuwe ziektebeelden en tegelijkertijd nemen ‘oudere’ ziekten, bijvoorbeeld infectieziekten als malaria en tuberculose, wegens effectieve bestrijding in invloed af.
Om de kwaliteit van de gezondheidszorg te optimaliseren  en continuïteit te waarborgen, is een adequaat aantal gezondheidswerkers met een minimaal niveau van kennis en vaardigheden en voldoende ondersteunend personeel van belang. Dit alles betekent dat de behoefte aan en de kwaliteit van medische specialisten, evenals de toegankelijkheid tot de opleidingen dienen te worden vastgesteld. Het aantal studenten dat nu wordt toegelaten, is dertig. Aan de hand van de besprekingen en voorstellen zal bepaald worden met hoeveel het bestaand aantal zal worden verruimd. Minister Raymond Sapoen van Onderwijs stelt dat het niet alleen de bedoeling is om het aantal toelatingen te verruimen, ook de uitstroom zal verhoogd moeten worden. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid garandeert dat de kwaliteit van de opleiding behouden blijft, ondanks er in de toekomst meer studenten zullen worden geaccommodeerd.

error: Kopiëren mag niet!