Proces naturalisatieaanvraag moet transparanter

Leden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben de verantwoordelijke autoriteiten opgeroepen zorgvuldiger om te gaan met naturalisatieaanvragen  van vreemdelingen. NDP/MC -parlementariër Rabindre Parmessar besprak in dit verband de grove nalatigheid van de politionele autoriteiten.  Het assembleelid vraagt zich af waarom stukken van vreemdelingen maandenlang blijven liggen bij de politie. Er komen aanvragen binnen, die te lang blijven liggen bij de  gewestelijke politiecommandanten.  Het aantal klachten en onfrisse geluiden over de afhandeling van de naturalisatiestukken zijn evenwel verminderd in de afgelopen jaren, maar het blijft een zorgpunt, merkten Parmessar en VHP/NF-lid Chandrikapersad Santokhi op. Anton Paal (Palu/MC), Andre Misiekaba (NDP/MC), Ronald Venetiaan (NPS/NF) en Santokhi  pleitten allemaal voor volledige transparantie  van het naturalisatieproces.
Behalve de ministers van Justitie en Politie en Binnenlandse Zaken zou ook het parlement, in deze de vaste DNA-commissie Juspol, goed zicht moeten hebben op het verloop van het proces. Parmessar hield een case  voor van een aanvraag die vanaf 6 mei 2011 ligt bij de politie. Van deze aanvraag is geen politierapport opgemaakt ook zijn de stukken niet  doorgestuurd naar de andere instanties. Dit schept ruimte voor allerlei handelingen die  wettelijk niet zijn toegestaan. Gisteren werden de wetten behandeld betreffende de toekenning van de Surinaamse nationaliteit aan 252 vreemdelingen.  Deze zijn aangenomen met 34 stemmen.

error: Kopiëren mag niet!