Rode Kruis en NCCR informeren dc’s over rampenbeheersing Suriname

De Disaster Management Unit van het Surinaamse Rode Kruis (SRK) en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) hebben op maandagavond jongstleden een presentatie over rampenvoorbereiding en -beheersing gehouden voor de districtscommissarissen (dc’s) van Suriname. Dit evenement had als doel continuering te bewerkstelligen van de rampenvoorbereidingsactiviteiten in de districten waar er gewerkt wordt. Met het verzorgen van deze presentaties hoopt het SRK te zijn doorgedrongen tot deze vertegenwoordigers van de overheid om verder samen te werken aan risicovermindering in kwetsbare gemeenschappen in de verschillende districten wat zal resulteren in veilige en voorbereide gemeenschappen.
Volgens luitenant-kolonel Jerry Slijngard van het NCCR, moet er een zekere mate van coördinatie zijn. “Want wanneer er grote dingen gebeuren die boven de individuele capaciteiten uitgroeien, moet er een coördinatiemechanisme zijn om ervoor te zorgen dat de zaak goed wordt aangepakt.” Verder gaf hij een uiteenzetting over  het rampencomité op districtsniveau, waar de dc’s een belangrijke rol in vervullen.
Humphrey Blinker, ECHO8/ SRK Projectcoördinator, vertelde over de verschillende activiteiten en methodes, die worden uitgevoerd en toegepast  binnen dit project. “In het belang van een goede coördinatie zoals aangehaald door het NCCR, benadert het SRK bij de uitvoering van het Disaster Management programma de lokale autoriteit, om te vertellen over de op handen zijnde activiteiten en om te vragen naar  betrokkenheid van deze instantie, zodat aan het eind van het project de risicoverminderingsactiviteiten worden gecontinueerd.” De avond werd georganiseerd door het SRK, dat momenteel het rampenvoorbereidingsproject, ECHO 8, uitvoert in 4 districten van het land te weten Paramaribo, Para, Commewijne en Nickerie. Deze wordt voor de derde maal gefinancierd door de Dienst Humanitaire Hulp en Burgerbescherming van de Europese Commissie (ECHO).
ECHO 8
Het SRK probeert zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid te bevorderen bij kwetsbare gemeenschappen om de eventuele effecten van rampen te verminderen. Sinds 2006 zijn ongeveer 45.000 personen bereikt en zijn in zeker 21 gemeenschappen Community Disaster Response Teams (CDRT’s) geïnstalleerd, die direct hulp kunnen bieden bij rampen en andere calamiteiten, in afwachting op de professionele hulpdiensten. Verder biedt dit project het SRK de gelegenheid om zich institutioneel te versterken, zodat deze organisatie  de mogelijke gevolgen van rampen kan  overzien, samen met de overheid. Zo worden vrijwilligers van de vereniging getraind als National Intervention Teams (NIT), die bij rampen samen met de CDRT’s, de overheid en de andere hulpdiensten noodhulp zullen bieden. Vandaar dat nauwe samenwerking met de lokale overheid (dc’s) voor het SRK uitermate belangrijk is.
Country Profile
Ook werden de dc’s op de hoogte gesteld van het ‘Country Profile’ dat gemaakt wordt, welke nauw zal aansluiten op de verschillende deel rampenplannen, die het nationaal rampenplan van Suriname vormen. Dit project is geïnitieerd door de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen (IFRC) en wordt gedaan in samenwerking met de lokale rampen coördinatiecentra en ‘the Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). De Country Profile is een risicoanalyse op nationaal niveau, waarbij nagegaan wordt wat de voornaamste gevaren zijn voor Suriname, welke gemeenschappen het meest kwetsbaar zijn voor die gevaren en welke capaciteiten voor Disaster Risk Reduction er op dit moment aanwezig zijn in het land.
Als één van de eerste stappen wil het SRK een inventaris opmaken van de bestaande studies over natuur – en andere gevaren, kwetsbaarheden en capaciteiten.
Door middel van vragenlijsten worden stakeholders hierover geraadpleegd. Aan de hand van die informatie zal het document opgesteld worden, welke weer wordt aangeboden aan de stakeholders ter inzage. Aan het eind van dit jaar moeten de country profiles in 5 landen in de regio af zijn. “De meeste internationale donoren, die rampenvoorbereidingsprojecten financieren, vragen naar dit basisdocument en het zal bovendien alle stakeholders in staat stellen om prioriteiten te stellen op het vlak van rampenrisicovermindering”, zegt Mieke Van Poucke, Disaster Risk Reduction Delegate van het Nederlandse Rode Kruis.

error: Kopiëren mag niet!