BVD wordt paars

‘Ik ben liever lid van een grote partij, dan voorzitter van een kleine partij.’ Deze woorden van Dilip Sardjoe zeggen alles. Als kersverse voorzitter heeft hij van zijn achterban de opdracht gehad om niet alleen een fusie met de NDP aan te gaan, maar om volledig te versmelten met de paarse partij.  Die kans is immens groot, want er worden nu al gesprekken met de NDP gevoerd.
Volgens Sardjoe gaat het niet om na- of voordelen bij een eventuele versmelting van zijn partij in de NDP. ‘Het gaat om waar de kiezer naar toe wil. Een versnippering betekent altijd een verslechtering. Als we bij elkaar zijn, ben je groter en heb je meer winst.’
De BVD-voorzitter zegt dat die stap een out of the box denken is. ‘Mensen moeten breed kunnen denken. Misschien kan ik breed en out of the box denken. In het verleden heeft men gemerkt dat ik ook breed kon denken, vandaar de successen in de gemeenschap. Ik denk dat ik out of the box denk.’
Dharm Mungra, gewezen ondervoorzitter van de BVD, dacht totaal anders. Hij vindt dat de BVD haar eigen identiteit nooit mocht opgeven. Door te gaan samensmelten, gebeurt dat wel. Mungra richtte uiteindelijk zijn eigen partij ‘De Nieuwe Leeuw’ op.
Indien de BVD opgaat in de NDP, bestaat de “Oude Leeuw’ niet meer.  Het bestuur-Sardjoe is bij enkele kandidaatstelling gekozen. De nieuwe ondervoorzitter is de medische specialist Bies Sewradj Panday, die in de plaats is gekomen van Dharm Mungra die uit de partij is getreden. Anushka Gopalraj is secretaris en Jerrel Rotsburg penningmeester.
Op 4 augustus 2009, negen maanden voor de algemene verkiezingen, besloot de BVD onder leiding van Dilip Sardjoe om de samenwerking met de Megacombinatie stop te zetten. Volgens insiders van de BVD ging het om een niet nagekomen belofte. Zo zou Bouterse, Dilip Sardjoe het presidentschap hebben beloofd. Later bleek dat die belofte de NDP ietwat te zwaar op de maag lag. De breuk met BVD was compleet.
Maar  vier dagen daarna zou Bouterse in Bakana Tori Origineel de gemeenschap vertellen dat de BVD plotseling optrok met Jungle Commando-leden. Bouterse wilde niets van die groepering weten en noemde ze in het interview ‘niveauloos’. Intussen weet de wereld dat hij wel met de ex-Junlge Commando-leider Ronnie Brunswijk een innige omhelzing had in hotel Best Western. 
De BVD ging met PVF de verkiezingen in. Landelijk behaalde de “Leeuw” 12.076 stemmen. Niet veel minder dan de A-Combinatie, die echter wel zeven 7 behaalde, maar de BVD nul.
Na de verkiezingen ging het snel ‘bergafwaarts’ met de BVD. ‘We zijn gegamed’, liet een topper uit de BVD weten. Niet lang na de verkiezingen besloot de PVF om uit de combinatie te stappen. Het boterde gewoonweg niet. De BVD-soap zou niet stoppen. Want in augustus 2011 besluit lijstrekker van de BVD in Wanica, Marijke Djwalapersad, de “Leeuw” de rug toe te keren. Waarschijnlijk lokten de slagtanden van de Olifant. Onder muziekgeroffel met 200 aanhangers danste ze het VHP-terrein op. Ze ontmoette Sheilendra Girjasing, een man die haar eens op de televisie voor ‘paturia’ (danseres), had uitgemaakt. Hij moest dat woord later op last van de rechter terugnemen. Nu zijn ze partijmaatjes.
De BVD zou verder verzwakken als uiteindelijk een van haar sterke ondervoorzitters, Dharm Mungra, mot met zijn voorzitter krijgt. De ruzie laait hoog op en Mungra besluit om een eigen partij op te richten: “De Nieuwe Leeuw”.  Maar als de BVD in de NDP opgaat, zal men zich zeker afvragen waar de “Oude Leeuw” is.  

error: Kopiëren mag niet!