SRD 50 boete voor stunten met bromfiets

Voor het stunten met een bromfiets op de openbare weg kan een boete opgelegd worden van SRD 50, indien de bromfietser bekeurd wordt door de politie. Dit bevestigt inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting en Publiciteit van KPS desgevraagd aan Dagblad Suriname. Hij benadrukt dat de wetgeving de mogelijkheid wel biedt om deze bromfietsers die een gevaar vormen voor zichzelf alsook voor de overige weggebruikers, te beboeten. Het stuntgedrag wordt geplaatst onder de noemer van “rijden op een zodanige wijze dat het verkeer wordt belemmerd en overige weggebruikers in gevaar worden gebracht”.
Maandag is de 24-jarige Florenso Karijsetiko die bezig was te stunten aan de Highway ter plekke komen te overlijden nadat hij frontaal in botsing kwam met de 25-jarige bromfietser Furgill Plet. Plet raakte danig gewond en is opgenomen in het ziekenhuis. Meer dan een week geleden heeft een soortgelijk incident zich voorgedaan te Marienburg in het district Commewijne. Hierbij is de ‘stuntman’, een 17-jarige jongen, opgenomen in het ziekenhuis, terwijl de andere bromfietser, de 27-jarige Luciano Koesnie, ter plekke het leven heeft gelaten.
Naarden vindt de voorvallen triest voor beide partijen, maar nog triester voor de persoon die ten gevolge van het stuntgedrag van een ander de dood is ingejaagd. ‘Hij gedroeg zich juist voorbeeldig op de weg en is als onschuldige erbij betrokken. Hij heeft er niet om gevraagd verkeersslachtoffer te worden.’ De politie-inspecteur betreurt het ten zeerste dat momenteel een zwaargewonde persoon ligt opgenomen in het ziekenhuis, ten gevolge van het stuntgedrag van een andere bromfietser. ‘Hij heeft helemaal geen schuld bij wat hem overkomen is.’
Naarden hoopt dat deze twee gevallen een eyeopener mogen zijn voor de bromfietsers die het  wagen om levensgevaarlijke capriolen uit te halen op de openbare weg. ‘Zij brengen niet alleen hun eigen leven, maar ook het leven van andere weggebruikers in gevaar en jagen hen onnodig het graf in.’ De politiefunctionaris staat erbij stil dat door een dergelijk ongeoorloofd en onverantwoord gedrag de bromfietsers die stunten en daarbij het leven laten, hun nabestaanden zowel financiële als emotionele schade toebrengen.
Ook voor bromfietsers gelden boetes wanneer ze zich niet aan de vastgestelde regels houden. Het niet ophebben van een valhelm gaat gepaard met een boete van SRD 25 voor de bestuurder. Indien ook de duo-rijder niet voorzien is van een valhelm moet deze ook SRD 25 neertellen. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Indien een bromfietser 10 kilometer boven de maximumsnelheid heeft gereden, gaat dit gepaard met een boete van SRD 10. Zo geldt SRD 20 voor 20 kilometer per uur boven de maximumsnelheid, SRD 30 voor 30 kilometer daarboven en SRD 40 voor 40 kilometer meer dan het maximum. Vanaf 50 kilometer per uur boven het maximum komt invordering aan te pas.
Asha Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!