Verkeerde kwalificatie leidt tot vrijspraak

De verdachte Winston werd vrijgesproken omdat het Openbaar Ministerie in plaats van cocaïne, hennep had genoemd in de tenlastelegging. Winston werd verdacht van het overtreden van de Wet verdovende middelen. De politie kreeg een melding binnen dat een man bezig was drugs te verhandelen. Twee politiemannen trokken erop uit en troffen de verdachte voor een kerk aan. Bij het zien van de politie verstopte Winston een zakje met 3.7 gram coke in een siersteen. Bij het onderzoek ter plaatse trof de politie het verboden spul aan. Winston heeft van meet af aan ontkend dat het spul hem toebehoort.
Openbare aanklager Nirmala Maikoe achtte bezit wettig en overtuigend bewezen. Zij had echter de kwalificatie over het hoofd gezien en eiste een straf van 10 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van 3 jaar en een boete van SRD 1.000, subsidiair een maand hechtenis.
Advocaat Pique pleitte voor vrijspraak, omdat de politiemannen tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. De verdachte stond voor de kerk op zijn vriendin te wachten. De raadsman verzocht de rechter om de verdachte het voordeel van de twijfel te geven en de verdachte vrij te spreken. Ook de raadsman had de kwalificatie van hennep in plaats van cocaïne niet ontdekt.
Rechter Marie Mettendaf merkte de vergissing van het OM op. Zij gaf aan dat er crack werd aangetroffen en geen hennep. De magistraat sprak Winston vrij van de gehele tenlastelegging. Winston mocht naar huis.
Saskia Bandhan   

error: Kopiëren mag niet!