Dayanand Dwarka: ‘Landbouwsector mist marktgerichte benadering’

‘De landbouwsector mist een markgerichte benadering’, zegt Dayanand Dwarka die al jaren deel uitmaakt van deze sector. Hij vindt het jammer te moeten constateren dat de groentesector al jaren een noodlijdend bestaan lijdt. ‘Mensen blijven in deze sector, omdat ze geen ander alternatief hebben. Ze blijven hopen op geluk en succes.’ Dat de groenteprijs thans een stijgende trend vertoont, hoeft volgens Dwarka beslist niet te betekenen dat de landbouwers forse winsten maken. Daarnaast zijn gewassen verloren gegaan door de weersomstandigheden. Hierdoor is er een schaarste ontstaan, met als directe gevolg de prijsstijging.
‘Het ontbreken van de markgerichte benadering binnen deze sector heeft als gevolg dat er een overschot aan groente ontstaat bij gunstige weersomstandigheden en een schaarste bij ongunstige weersomstandigheden. Wanneer er sprake mocht zijn van een overschot, mag groente geenszins gedumpt worden.’ Echter, hiervan is er al jaren sprake in de praktijk. Dwarka wijst op de verloren investeringen van de landbouwers in dergelijke gevallen. Zij worden hier de dupe van. ‘Al decennialang heeft de sector met dergelijke problemen te kampen.’ Dwarka praat hier in termen van ‘een vicieuze cirkel, die maar niet doorbroken kan worden’. Door president Desi Bouterse is gesteld dat Suriname de voedselschuur moet worden van het Caribisch gebied. ‘Een voedselschuur word je niet door het slechts met de mond te belijden. Er moeten concrete acties ondernomen worden.’
Daarnaast dient de ontwikkeling van de agro-industrie plaats te vinden. Indien de export wegens omstandigheden geen voortgang zou kunnen vinden, moet er altijd een mogelijkheid zijn om de gewassen te verwerken. Ook in gevallen waar er sprake is van een overschot, kan de agro-industrie goed op inspelen. ‘Behalve dat investeringen verloren gaan, zijn landbouwers verzekerd van een goede bestaanszekerheid binnen deze sector’, aldus Dwarka.
Asha Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!