ATM komt Suralco-arbeiders tegemoet

De Algemene Werknemersorganisatie (AWO) bekijkt met het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) mogelijkheden voor een zachte landing voor de Suralco-contractors. Deze groep arbeiders hangt ontslag  boven het hoofd vanwege een gedwongen inkrimping in de onderneming. Een voorspelde neergang in de productie zal onvermijdelijk leiden tot het afvoeren van overtollig personeel. AWO-voorzitter Murwin Leeflang zegt dat de bond een goed gesprek heeft gehad met ATM-minister Ginmardo Kromosoeto over hetgeen de contractors te wachten staat. Leeflang, die inhoudelijk niet wil ingaan op het onderhoud met de minister, wil slechts kwijt dat ATM ervoor zal zorgen dat de contractors niet brodeloos zullen blijven als ze eenmaal zijn afgevloeid. Er zijn verschillende werkbare  opvangmodaliteiten besproken, zegt de AWO-topper.  Het inzetten van het  technisch kader in de bouwactiviteiten van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie te  Tout Lui Faut, is een van de opties.
Er zijn meer dan 1000 Suralco uur – en weekloners die op contractbasis werken. Hoeveel afgevloeid zullen worden en wanneer dat te verwachten zal zijn, is Leeflang nog niet bekend. De AWO-voorzitter zegt dat de productiedaling  kan worden voorkomen als de verliezen lokaal opgevangen worden. De productiekosten van de multinational stijgen excessief, omdat ze voor de fabriek te Paranam bauxiet uit Brazilië moet halen. Als de vaargeul wordt uitgebaggerd en grotere schepen de haven kunnen binnenkomen, kan dat de productiekosten drukken. Het AWO-bestuur heeft nog geen finale gesprekken kunnen voeren met de multinational over een afvloeiingspakket voor de arbeiders.

error: Kopiëren mag niet!