Purcy Leendert Esajas een legende

“Let u op te tijd en op de stand!” Ons land was vooral in de jaren ‘60 en ‘70 bijzonder in de ban van de voetbalsport. In die periode leek het veelal erop alsof voetbal de enige tak van sport was. Voetbal was enorm populair. En dat kwam vooral omdat de deelnemers geen cent hoefden uit te geven om deel te nemen aan het voetballen in de eigen buurt. Niet alleen de voetballers van de hoofdklasse waren in die tijd zeer bekend en heel populair, maar ook de coaches en de bestuursleden. De clubs als Robinhood, Transvaal, Leo Victor en Voorwaarts waren landelijk zeer geliefd. Maar ook Coronie Boys met jongens uit het district Coronie die een fanatieke aanhang had. Elke woensdag, vrijdag en zondag was het weer raak in het Surinaamse Stadion, thans het Andre Kamperveen Stadion. Duizenden liefhebbers van het voetbalspel waren op elke speeldag prompt in het stadion aanwezig. En nagenoeg het hele land was gekluisterd aan de radio om te genieten van een ooggetuigenverslag, gebracht door de verslaggevers. Ons land kende zeer getalenteerde en bekwame, competente radio-voetbalverslaggevers. Welke senioren burger, man of vrouw, kent de namen niet van Jules Defares en Jack v.d Berg.
Beiden hadden hun eigen stijl om het grote aantal luisteraars te vermaken en te laten genieten van de ‘live’ uitzendingen. Je beleefde het voetbal letterlijk en figuurlijk en dit kwam vooral vanwege hun onvoorstelbare beheersing van de Nederlandse taal. Ze speelden met de woorden en lieten je daarbij volop genieten. Deze verslaggevers leken absoluut niet te kloppen op de radio, want de mensen hingen aan hun lippen. En toen ineens etaleerde een jonge, gezonde Coroniaan zich op de SRS: Purcy Leendert Esajas bekend als Percy Esajas.
Een echt ‘voetbaldier’ dat gewoon smoor verliefd was op zijn eigen Robinhood en een grote bewonderaar was van het Braziliaanse voetbal. Hij heeft zelfs zitting gehad in het bestuur van de SV Robinhood. Ofschoon hij het niet onder stoelen of banken stak dat hij een fervente Robinhooder was, kon men toch erop rekenen dat hij tijdens de rechtstreekse uitzending, maar ook in zijn nabespreking altijd weer bloedeerlijk zou zijn. Percy had bijzonder veel kennis van het spel en beheerste het Nederlands en de voetbaltaal als geen andere. Wat kon hij toch het speelveld, het weer en de individuele spelers schitterend beschrijven, waardoor de luisteraars een uitstekend beeld kregen van spelers en de hele entourage van en in het stadion.
Middels zijn zeer aangename stem volgden de een na de andere gevleugelde woorden die zijn leerlingen Orlando Zeefuik, Rinaldo Brammerloo, Frits Tolud later met regelmaat zouden citeren. Toen wij nog geen televisie hadden in ons land, kon Percy vanuit Curaçao door middel van de televisiebeelden de wedstrijden in onze huiskamers brengen alsof hij zelf in het stadion zat. Nooit heeft iemand hem dat zo perfect kunnen nadoen. Naast zijn grote liefde voor Robinhood en het Braziliaanse voetbal, adoreerde Purcy de voetballer Siegfried Haltman, wat ook wel geleid heeft tot onnodige jaloezie van andere voetballers.
Percy is een buitengewoon trouwe dienaar van de gemeenschap geweest. Ofschoon zijn gehechtheid aan en warmte en liefde voor Sandra, Dennis, Jennifer en Clyde, is hij de luisteraars van de SRS, althans de gehele natie, decennia lang trouw geweest middels het zondagse sportprogramma: “Marathon”. Hij verzorgde dat programma met enorm veel passie en daardoor kon menigeen met volle teugen een uur lang genieten. Bekend is nog het gezegde van hem: “Het is geen nieuws als de hond de man gebeten heeft. Het wordt pas groot nieuws als de man de hond gebeten heeft.”
Als rasechte Coroniaan namen Coronie Boys en de VV Orkaan een aparte plaats in bij hem. Niemand mocht onterecht aan een van zijn jongens komen. Neen, hij duldde nooit dat vleermuizen aan de zoete ‘sappotille’ knaagden. Purcy kon in dat goed beluisterde programma zeer kritisch en ongezouten, maar zeer opbouwende kritiek leveren op alles wat verkeerd ging in de sport. Regelmatig vergezelde hij sportploegen naar het buitenland en de gemeenschap heeft de wijze van verslaglegging en vooral zijn commentaren bijzonder gewaardeerd. Percy is gedurende een zittingsperiode Parlementariër geweest als vertegenwoordiger van Coronie. De leiding van ons land heeft die waardering voor het vele goede werk die hij in de sport en het land verzet heeft, uitgedrukt in de benoeming van hem tot Officier in de Ere Orde van de Palm en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maar ook de langste marathon is tenslotte niet oneindig en daarom zullen wij steeds weer aan hem herinnerd worden door: “Let u op de tijd en op de stand!”
 
Alexander Udenhout

error: Kopiëren mag niet!