Jongeman smokkelde drugs om moeder mee te nemen naar Nederland

De 20-jarige Romeo Nihora, die zijn moeder en jongere broer graag naar Nederland wilde meenemen, is veroordeeld wegens drugssmokkel. Rechter Marie Mettendaf achtte poging tot uitvoer van 440 gram cocaïne wettig en overtuigend bewezen. De openbare aanklager, Nirmala Maikoe, gaf aan dat de verdachte op vakantie naar Suriname kwam om zijn familie te bezoeken. Op de terugweg slikte hij de bolletjes. Als reden werd opgegeven de situatie waarin zijn moeder leefde; het was zeer slecht. Hij wilde zijn moeder en een jongere boer meenemen naar Nederland. De officier van justitie merkte op dat de verdachte de drugs voor 600 euro had gekocht. Dat geld kon hij aan zijn moeder hebben gegeven. De vervolgingsambtenaar hield rekening met de persoon van de verdachte. Hij is nog een jeugdige. Zij eiste een straf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van 3 jaar en een boete van SRD 1.500, subsidiair 2 maanden hechtenis.
Advocaat Joan Nibte betoogde dat de verdachte zijn moeder en jongere broer naar Nederland wilde meenemen. Toen hij 13 jaar oud was, vertrok hij naar Nederland en woonde bij zijn vader. Op zijn 17de werd hij uit huis gezet. De verdachte heeft toen als een zwerver geleefd. Het is hem gelukt om aan een baan te komen en hij heeft toen gespaard om naar Suriname te reizen en zijn moeder te bezoeken. Hij kon de situatie van zijn moeder niet verwerken en wilde haar voorgoed meenemen naar Nederland. De advocaat verzocht de rechter om een mildere straf op te leggen. De advocaat verzocht ook de boete te mitigeren. De verdachte is niet in staat om de boete te voldoen.
“Ik had betere plannen voor mijn moeder en jongere broer. Het pad dat ik heb gevolgd, is verkeerd. Ik heb er spijt van. Nu heb ik niets hiermee bereikt”, waren de laatste woorden van Nihora.
De rechter gaf aan dat de verdachte zijn probleem wilde oplossen, terwijl het leven van de drugsgebruikers en hun familie wordt kapotgemaakt. De rechter week af van de eis van de officier en legde Nihora een straf op van 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met aftrek. Ook de boete bracht de rechter terug tot de helft, SRD 750, omdat uiteindelijk de moeder de boete moet betalen. Nihora mag over twee maanden naar huis. Hij heeft reeds twee maanden in voorarrest doorgebracht.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!