KPS neemt handschoengebruik overige diensten in overweging

Paramaribo-Een meer uitgebreid gebruik van beschermende handschoenen voor politiemannen belast met surveillance zal in overweging worden genomen door het Korps Politie Suriname. Dat geeft het hoofd van de HRM-afdeling, inspecteur Ro Levens, desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de verdachte bloedt, hetgeen gezondheidsrisico’s voor dienstdoende agenten kan inhouden. Het geval van woensdag op de hoek van de Drambrandersgracht en de Hofstraat kan in dit verband worden aangehaald.
Levens vermeldt dat enkele afdelingen, waaronder de Forensische Opsporing, wel altijd handschoenen bij zich hebben als persoonlijke uitrusting bij de uitoefening van werkzaamheden. Als piketofficier heeft hij zelf ervaren dat indien een melding binnenkomt van een lijk, hij voorzien moest zijn van handschoenen. Hoewel Levens geen medische achtergrond heeft, kan hij zich enigszins indenken dat bloedcontact negatieve consequenties kan hebben voor de bedoelde agent. Arrestaties van bebloede verdachten heeft Levens persoonlijk niet meegemaakt, vanwege zijn leidinggevende functies.
Dagblad Suriname sprak ook met de arts Asha Mungra. Zij kan het zich best voorstellen dat de politiemannen acuut moeten handelen, afhankelijk van de situatie waarvan er sprake is op de plaatdelict. In sommige gevallen is het aandoen van een handschoen niet haalbaar. Het in de kraag vatten van de verdachte is het eerste wat in de politiemannen opkomt dan het aandoen van handschoenen. Maar de arts stelt wel voorop dat safety op de eerste plaats moet komen. ‘Safety first, je eigen veiligheid is altijd belangrijk. Ook al weet je als agent niet van tevoren wat je te wachten staat. Elke situatie is verschillend.’
Het komt veelvuldig voor dat verdachten in worsteling geraken met politiemannen. Indien zij onder deze omstandigheden in aanraking komen met een bebloede verdachte, kan het ernstige consequenties met zich meebrengen voor hun gezondheid. Tal van ziektes, waaronder hiv en Hepatitis B, kunnen op deze wijze overgedragen worden.
Voorop wordt gesteld dat indien de betreffende politieman een schaafwond heeft opgelopen en de verdachte hiv-positief is, de kans op besmetting wel bestaat, maar heel klein is. Hepatitis B is vele malen besmettelijker dan het hiv-virus. In dergelijke gevallen is de kans op besmetting met het Hepatitis B-virus vele malen groter. Mungra verduidelijkt dat de politiemannen vooral de hygiene na dergelijke acties goed in acht moeten nemen.
Volgens de arts zou het raadzaam zijn dat alle politiemannen verplicht het Hepatitis-vaccin toegediend krijgen. Voor de preventie kunnen ook antivirale middelen ingenomen worden om te voorkomen dat ze besmet raken met het hiv-virus. Ook gedurende  het contact met bedelaars en zwervers bestaat het gevaar dat tuberculose overgedragen wordt. Besmetting hiervan vindt via hoesten plaats. Naast handschoenen zouden politiemannen ook over een mondkap moeten beschikken.
Asha Bhagwat

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!