India geeft US$ 350.000 voor uitbreiding mortuarium

Landelijk is er een tekort aan opbergruimte in mortuaria. Dit was reden voor het ‘s Lands Hospitaal om aan de bel te trekken. In dat kader overhandigde de ambassadeur van India in Suriname, Subashini Murugesan, een cheque aan de medisch directeur van het ’s Lands Hospitaal (LH) , Sunita Nanan Panday-Gopisingh, ten behoeve van de renovatie en uitbreiding van het mortuarium van dit ziekenhuis. Het betreft een cheque voor US$ 150.000. Dit is het eerste gedeelte van een grant van US$ 350.000. ‘Naast een facelift zal het mortuarium met de uitbreiding van de bergingscapaciteit naar 38, een bijdrage kunnen leveren aan het terugbrengen van dit tekort’, legt Nannan Panday uit, en dit laatste vooral in geval van calamiteiten. Daarnaast kan ook het RKZ goed gebruikmaken van deze faciliteit voor patiënten die op de Spoedeisende Hulp van dit ziekenhuis zijn komen te overlijden. Momenteel bedraagt de bergingscapaciteit bij LH slechts 6 en moeten de nabestaanden buiten het gebouw worden opgevangen.
Het 335 jaar oude ziekenhuis zag het als noodzaak om nu eindelijk het mortuarium naar de hedendaagse standaarden te tillen en diende via de Surinaamse ambassadeur in India, Aashna Kanhai, haar renovatieplan in. De directie van LH is bijzonder verheugd met deze grant, welke in 2 delen zal worden toegekend. Het tweede gedeelte van de grant zal naar verwachting in maart 2015 worden overhandigd wanneer men bezig zal zijn met de afrondingswerkzaamheden van het mortuariumrenovatieproject.
De Indiase ambassadeur gaf Dagblad Suriname te kennen dat haar land de mogelijkheden bekijkt om ook op andere gebieden hulp en ondersteuning te bieden aan Suriname. Verdere hulp op medisch vlak sluit zij niet uit. Tijdens haar rede benadrukte zij de unieke relatie tussen Suriname en India vanwege de diaspora en het feit dat India niet anders kon dan zo een project te ondersteunen. Zij gaf tevens aan dat het erom gaat dat nabestaanden in staat moeten worden gesteld om op respectvolle wijze afscheid te nemen. De situatie die zij bij LH tijdens haar oriëntatiebezoek aantrof, noemde zij ronduit triest.

error: Kopiëren mag niet!