Leningen voor boeren Alkmaar van Seva Network Suriname

Een van de boeren in Alkmaar neemt de leningsovereenkomst in ontvangst van Stichting Seva Network Suriname
Een van de boeren in Alkmaar neemt de leningsovereenkomst in ontvangst van Stichting Seva Network Suriname
Stichting Seva Network Suriname heeft in samenwerking met de Stichting Vrienden van Commewijne aan vier boeren leningen verstrekt in Alkmaar. Seva staat onder leiding van Raj Bhondoe en verstrekt over het algemeen leningen aan boeren in Nickerie, maar op verzoek van Vrienden van Commewijne, onder leiding van Sheilendra Girjasing, is het mogelijk dat ook boeren in Alkmaar leningen krijgen. ‘Wij hebben de activiteiten van Seva gevolgd in Nickerie en vonden het nodig om ook de boeren in Alkmaar te helpen. We zijn gestart met vier personen, deze zullen nauw begeleid worden. Het gaat om personen die hun zaken willen uitbreiden en machines willen kopen’, vertelt Girjasing in een interview. Commewijne is een groente- en fruitdistrict en in deze sector moet steeds geïnvesteerd worden.
Voor Bhondoe is er sprake van een hoogtepunt. ‘Wij geven op jaarbasis zeker 1000 kredieten aan boeren in Nickerie. Ook in Wanica helpen wij mensen met leningen. Nu zijn wij in Commewijne en starten we met vier personen. Ik ben blij dat wij in deze behoefte hebben kunnen voorzien.’ Bhondoe zegt dat vanaf de oprichting in 2006 de stichting steeds is gegroeid. ‘Ik heb een goed gevoel en hoop dat de agrarische sector in Commewijne mag bloeien.’
Weena Ajodhia, secretaris van de stichting, vroeg de boeren uitdrukkelijk om de leningen op tijd terug te betalen, zodat anderen ook in aanmerking kunnen komen. ‘Vooral jonge ondernemers en pas afgestudeerden maken gretig gebruik van deze kredieten. Als wij gegroeid zijn, is het dankzij het vertrouwen die de mensen in ons hebben’, zegt ze trots. ‘Om in aanmerking te komen voor een krediet heb je slechts een goed idee nodig. Onderpand is niet verplicht, waardoor het aantrekkelijker wordt om leningen te nemen bij deze instelling.’ Ajodhia vertelt dat de kredietnemers zonder problemen de leningen terugbetalen.
Amar Sewnandan is één zo een boer die in aanmerking is gekomen voor een krediet. Hij teelt doksen en wil zijn zaak uitbreiden. ‘Ik ben heel blij met de financiën. Nu kan ik mijn zaak zonder stress uitbreiden’, aldus Sewnandan. De geleende bedragen variëren tussen de SRD 5.000 tot de SRD 10.000. Deze leningen kunnen worden terugbetaald in maximaal 2 jaren, waarbij aflossingen variëren tussen de SRD 400 en SRD 600 per maand. De rente bedraagt 18% per jaar. Indien de aflossingen niet op tijd geschieden, wordt een boete opgelegd in de vorm van extra rente (1 % per maand).

error: Kopiëren mag niet!