Vermoedelijk weer hagel in Suriname

Het heeft vermoedelijk weer gehageld in Suriname. Deze keer was het nabij Zanderij in het district Para. Meteoroloog Samijo geeft Dagblad Suriname te kennen dat hij nog geen informatie heeft over dit voorval. Hij is vast van plan het in de loop van de week na te trekken. Normaal gesproken zou de dienst wel een melding hebben binnengekregen van dit uniek verschijnsel. Volgens een bericht, verschenen op de facebook-pagina van een ander medium, heeft tenminste één bewoonster van het dorp Witsanti fotomateriaal van de bewuste hagelsteentjes zo groot als een knikker. Samijo legde voorts uit dat het best wel mogelijk is dat er hagel valt in Suriname, vooral gedurende de periode december/januari, waarbij het winter is op het noordelijk halfrond. Dan komt de ‘freezing level’ lager te liggen, waardoor hagelvorming mogelijk is.
Vorig jaar zorgden hagelbuien in het zuiden van Paramaribo en in de randdistricten voor heel veel opschudding. Geschrokken autobestuurders stopten midden op de weg om te zien en voelen wat er opeens zo kwam neerknallen op hun auto’s. Hagelbuien zijn in Suriname zeer ongebruikelijk, maar niet uitgesloten. Ouderen onder ons beweren dat zij jaren terug ook al met hagelbuien waren geconfronteerd. De techniek was toen echter niet van dien aard dat er even snel een ‘kiekje’ kon worden genomen of een video-opname kon worden gemaakt met een mobieltje. Zeer opvallend is wel dat de hagelbui vorig jaar op 16 januari plaatsvond en dit jaar bijna precies op dezelfde datum en wel op 17 januari.

error: Kopiëren mag niet!