Zoon India Bazaar en arbeider riskeren elk 5 jaar cel voor brandstichting

Het Openbaar Ministerie eiste gisteren 5 jaar gevangenisstraf tegen de verdachten Moenesh A. en Oemakant K. Aan beide verdachten wordt brandstichting tezamen en in vereniging bij India Bazaar in het district Nickerie verweten. Moenesh is de zoon van de eigenaar van India Bazaar. Op 14 november 2011 zijn India Bazaar en Sila’s CV volledig in de as gelegd. Naast deze twee gebouwen werd ook de bovenste verdieping van hotel/restaurant Pak Hap verwoest door de brand. Volgens een getuige hadden Moenesh en zijn arbeider Oemakant het pand omstreeks 21.30 uur verlaten. Kort daarna omstreeks 21.45 uur kreeg de politie een telefonische melding dat er brand was ontstaan in het pand van India Bazaar.
Volgens de getuige tevens buurman zag hij vlammen in de bovenste verdieping van India Bazaar. De brand begon daar. Uit het voorlopig onderzoek bleek dat er sprake is geweest van brandstichting. Dit werd naderhand verder onderzocht. Volgens officier van justitie Roy Elgin is uit het forensisch onderzoek duidelijk naar voren gekomen dat er sprake is geweest van brandstichting. Het tweede feit dat aan Moenesh ten laste was gelegd, is dat hij opzettelijk de brand had gesticht om voordeel te halen uit de verzekeringen. Voor dit tweede feit eiste de officier vrijspraak. Deze brand heeft vier panden in de as gelegd. Ook blijkt uit het onderzoek dat twee leden van het Korps Brandweer tijdens het blussen van de brand letsels hebben opgelopen.
De vervolging gaf aan dat toen de melding Moenesh bereikte hij geen acties ondernam. Hij maakte eerst zijn televisie aan. De vervolging achtte de handeling zeer ernstig, omdat meerdere panden in vlammen zijn opgegaan. Ondanks de ontkenning van de verdachten eiste het Openbaar Ministerie 5 jaar tegen elk, en ook vroeg hij de rechter om hun onmiddellijke gevangenneming te gelasten. De verdachten waren elk op 23 december 2011 voorlopig in vrijheid gesteld. Zij hebben bijkans een maand in voorarrest gezeten. Advocaat Frank Truideman zal op de 19 juli pleitten voor zijn cliënten. De verdachten werden aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zitting.
Saskia Bandhan 
 

error: Kopiëren mag niet!