Covid-19 niet verdwenen – Nog steeds wekelijks mensen in ziekenhuis opgenomen

Het Covid-19 (Omicron)-virus waart nog steeds rond in het land. Het virus is niet verdwenen, alhoewel je dat wel zou vermoeden wanneer je over straat gaat en nauwelijks nog iemand ziet met een mondkapje op. Het nieuwe normaal lijkt hier, in Suriname, gewoon het gewone normaal weer te zijn.

Maar, nog steeds liggen er mensen met het virus in een ziekenhuis, nog steeds worden wekelijks mensen – positief – getest en ook overlijden er nog steeds mensen aan het virus. Het is dus niet weg!

Recente lokale cijfers

Enkele meest recente cijfers van de website covid-19.sr:

in de week van 7-13 september lag 1 persoon in een ziekenhuis, werden 122 testen uitgevoerd waarvan 19 positief bleken te zijn. De volgende week, van 14 tot en met 20 september, bleken er 3 personen te zijn opgenomen in een ziekenhuis, is 1 persoon aan het virus overleden en werden 77 testen uitgevoerd waarvan 21 positief bleken te zijn.

Hoe gering de aantallen, de cijfers, ook lijken, duidelijk is dat Covid-19 zich definitief in het land heeft genesteld.

Vaccinatiecampagnes in onder andere Nederland en Israël 

De lokale gezondheidsautoriteiten lijken zich geen zorgen te maken over de huidige stand van zaken rond Covid-19/Omicron. In vele andere landen daarentegen worden nog steeds mensen gevaccineerd tegen het virus, vinden zelfs nieuwe vaccinatiecampagnes plaats. In Nederland bijvoorbeeld is afgelopen maandag gestart met een landelijke ‘herhaal prikcampagne’, vooral bestemd voor zestig-plussers.

Er wordt geprikt met een aangepast vaccin dat beter zou beschermen tegen verschillende varianten van het Covid-19 virus.

Voor deze herhaalprikken worden aangepaste vaccins gebruikt van BioNtech/Pfizer en Moderna. Volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zijn deze vaccins zo aangepast, dat ze tegen meerdere varianten beschermen. De eerder vaccins waren vooral gebaseerd op de eerste variant van Covid-19, maar inmiddels zijn er al veel mutaties op de wereld.

Voor de meeste mensen die in Nederland een prik gaan halen wordt het de vierde Coronaprik in ruim een jaar tijd. Er waren twee ‘reguliere’ vaccinaties die vanaf begin 2021 beschikbaar kwamen. Daarna volgde de boosterprik. De prikken die nu gezet gaan worden zijn wederom herhaalvaccinaties.

Per dag worden er in Nederland enkele tientallen mensen in het ziekenhuis opgenomen met Corona. Deze week zijn dus 60-plussers aan de beurt, zij kregen een oproep. 

De animo om een prik te halen lijkt vooralsnog niet groot. Bijna de helft van alle volwassenen in Nederland wil geen herhaalprik. Vooral jongeren (18-34 jaar) hebben minder behoefte aan een nieuwe boostervaccinatie. Maar liefst 32 procent zegt dat ze niet of waarschijnlijk niet voor nog een nieuwe vaccinatie gaan.

Israël 

In Israël is deze week zelfs de vijfde vaccinatiecampagne tegen Covid-19 begonnen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan burgers van 65 jaar of ouder en andere risicogroepen, waaronder zwangere vrouwen, gezondheidswerkers en leraren. De tweede prioriteit zal worden gegeven aan de rest van de bevolking. Iedereen boven de 12 jaar en minimaal drie maanden na een eerdere injectie of Covid-ziekte komt in aanmerking.

Israël heeft Pfizer-vaccins ontvangen die zijn aangepast aan alle Omicron-varianten.

Ongeveer de helft van Israëls 9,4 miljoen inwoners heeft al drie vaccindoses en ongeveer 850.000 mensen hebben er vier, volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Covid-19 lijkt zelfs bij Volksgezondheid uit beeld te zijn verdwenen

Ook in diverse andere landen worden nog steeds vaccinatiecampagnes uitgevoerd. Maar, in Suriname lijkt geen enkele actie te worden ondernomen vanuit het ministerie van Volksgezondheid om de samenleving te informeren over de actuele stand van zaken inzake Covid-19/Omicron of over een eventuele nieuwe vaccinatie-actie. De redactie van Dagblad Suriname heeft hierover minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benaderd, maar een reactie is vooralsnog uitgebleven.

Covid-19 is niet weg, alhoewel velen dat wel lijken te denken en te geloven en zelfs bij Volksgezondheid lijkt het woord Covid-19 uit beeld te zijn verdwenen.

PK

error: Kopiëren mag niet!