Seksuele relatie leerkracht – leerling

In De Nationale Assemblee hebben verschillende parlementariërs melding gemaakt van het fenomeen van seksuele relaties tussen leerlingen en leerkrachten. De parlementariërs maken zich zorgen, omdat het aantal gevallen van liefdesrelaties tussen leerkrachten en studenten zienderogen toeneemt. Concrete gevallen zijn gepresenteerd van onder andere vrouwelijke leerkrachten op voj-niveau die in de verwachting zijn van leerlingen. DBS ging op stap en vroeg aan enkele burgers hoe zij hierover denken.

Radjinderkumar Lakhichand 
“Ik keur het helemaal af”
“Ik vind het absurd en keur het helemaal af dat leerkrachten een relatie onderhouden met leerlingen. Het is onvoorstelbaar dat er zoiets is voorgevallen. Ouders sturen hun kinderen naar school met de bedoeling om later iets te worden in de maatschappij en geen vriendjes en vriendinnen daar te zoeken. Mijn mening over leerlingen of studenten is dat zij hun diploma eerst moeten behalen. Er staat een heel leven voor ze om aan een partner te komen. Vaak blijkt later ook dat ze hetzij te vroeg of niet voor de juiste partner hebben gekozen in hun jonge jaren. Jongedames en heren, frissen jullie je verstand op. Je ouders sturen jullie naar school voor een goede toekomst, maak er gebruik van en profiteer.”
 
 
Martin:
“Slecht , slecht en slecht”
Wat als eerst uit de mond van Martin kwam, is dat hij het slecht vindt dat een onderwijzer(es) een relatie onderhoudt met een leerling. Marvin is de mening toegedaan dat een onderwijsgevende als een moeder- of een vaderfiguur moet zijn. Zij moeten een voorbeeldfiguur zijn voor de leerlingen.  ‘Bij dieren heb je dit soort gedrag dat zij het onderscheid niet maken met wie ze gaan. Wij zijn mensen, dus gebruik je goed verstand.’ Volgens Martin moet men zware maatregelen treffen tegen de onderwijsgevende. ‘Opsluiting van de schuldige moet ook wel kunnen.’
 
Kevin:
“Love is blind”
“Ik vind het niet slecht. Men heeft al goede benadering gegeven voor liefde. Love is blind. Dit speelt mogelijk  ook bij de leerkrachten. Wat ik wel mee kan geven, is dat de leerkracht ervoor moet zorgen dat het niet om een minderjarige gaat. Anders jo faya. Skowtu o sroto yu. Voor mij is het een goede zaak. Liefde komt uit je hart. Je vraagt niet ernaar.”
 
 
John:
“Geen goede zaak”
“Een relatie tussen een leerkracht en een leerling, is geen goede zaak”, zegt John. Hij geeft aan dat een juffrouw of een meneer  voor de klas staat om de leerlingen te stimuleren en lessen te verzorgen en geen relaties te onderhouden. Zolang een kind op school is, moet de onderwijzer(es) hen als hun eigen kind zien. Zij zouden toch nooit een relatie onderhouden met hun eigen kinderen. Net zo moeten zij dan ook denken dat het niet kan. De overheid moet de leerkracht op het matje roepen en vragen waarvoor zij/ hij kiest: lessen verzorgen of een relatie aangaan met een leerling.”
 
 Shaya:
“Ik keur het af”
“Ik ben een student. Zo een gedrag van de leerkracht keur ik af. Maar ik denk toch wel dat de relatie van beide kanten moet zijn begonnen. De scholier moet zelf ook geen aanleiding geven dat het zover komt. Er zijn gevallen geweest, waarbij leerlingen zich vergalopperen. Om wat punten moeten zij met de leraar seks bedrijven. Men moet bij betrapping zo een leraar schorsen.”
 
 
 
Anand Kewalbansing:
“Niet acceptabel”
Anand zegt dat dit gedrag niet door de beugel kan. “Het is niet acceptabel. Vanaf 7.00 uur tot 1.00 uur is een leerkracht als het ware een moeder of een vader. Hoe kan een onderwijsgevende zo een beeld creëren”, vraagt hij zich af. “Een leerkracht mag niet verliefd worden of een relatie onderhouden met zijn of haar leerling. Voor de ouders is zo een situatie heel pijnlijk, dus vind ik dat de leerkracht zich dan ook eerst in de schoenen van de ouders plaatst en nagaat hoe het zou aanvoelen indien hun kind een liefdesrelatie zou onderhouden met iemand die gezien wordt als een vader- of moederfiguur. Naar mijn mening zou ik de leerkracht berechten. Hij/ zij zou nooit meer voor de klas mogen staan.”
 
 
 

error: Kopiëren mag niet!