Gevallen helden van 1902 herdacht

De oproep tot het vormen van eenheid als natie en het zoeken naar de massagraven van de verzetsstrijders van 1902 van Marienburg vormden gisteren de rode draad door de speeches van de verschillende sprekers. Gisteren was het precies 120 jaar geleden dat er een botsing plaatsvond tussen de met houwers gewapende immigranten van plantage Marienburg en de militaire macht, toen de immigranten hun gevangen genomen collega’s wilden bevrijden. Hierbij vielen meer dan 20 doden en tientallen gewonden. De dag ervoor, op 29 juli 1902, was een opstand uitgebroken op de plantage Mariënburg, waarbij een woeste menigte arbeiders van de plantage de directeur Mavor had vermoord. Een leger- en politiemacht werd gedirigeerd naar Mariënburg om de daders te arresteren en de rust en orde te herstellen. Er vielen doden en gewonden toen de met houwers gewapende immigranten hun gevangen genomen collega’s wilden bevrijden. Deze verzetsstrijders worden vanaf 2006 herdacht door de Stichting ‘Gevallen Helden 1902‘, onder voorzitterschap van Dharm Mungra. Bij de ceremonie gisteren te Marienburg waren aanwezig minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, de ambassadeur van Indonesië, de zaakgelastigden van Nederland en India, DNA–lid Sheilindra Girjasing, districtscommissaris Ingrid Karta – Bink en gewezen DNA–voorzitter Indra Djwalapersad. (Tekst/DBSfoto’s: Widjai Ganesh)

error: Kopiëren mag niet!