Caricom-studenten krijgen informatie van Juspol

Caricom – studenten krijgen informatie van Juspol.1Een groep van 20 Caricom-studenten is op dinsdag 15 april door het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) ontvangen en geïnformeerd. Deze studenten komen uit Sint Lucia en vertoeven in verband met de uitvoering van de tweede fase van het regionaal project ‘Students engaging the CSME through field promotion’ in ons land. Het is van belang dat studenten, die voor een uitwisseling een bepaald land aandoen, op de hoogte gesteld worden van bepaalde structuren of regels in bedoeld land.
Het doel van dit project is om de volgende generatie in staat te stellen om carrièremogelijkheden te identificeren als het gaat om het opzetten van een bedrijf. Dat zij als zelfstandigen kunnen beginnen en te werk gesteld kunnen worden in één der lidlanden van de CSME. In de eerste fase van het project, dat vorig jaar van start is gegaan, werden er in totaal 60 studenten afkomstig uit Belize, Dominica en Suriname in staat gesteld om respectievelijk Trinidad and Tobago, Jamaica en Barbados te bezoeken. Suriname was in de eerste fase een van de “sending countries”, en waren er 20 studenten van Suriname naar Barbados. Thans is Suriname in de tweede fase één van de “receiving countries”, waarbij ons land als gastheer moet optreden voor 20 studenten.
De onderdirecteur, Rachelle Groenveld, van Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie en Politie gaf aan de groep een beeld over de voorwaarden waaraan de Caricomburgers moeten voldoen om een verblijf voor onbepaalde tijd in Suriname of de Surinaamse nationaliteit aan te vragen. Zij is ook ingegaan op 2 categorieën Caricomburgers, te weten bekwame en niet bekwame Caricomburgers. Verder is ook nagegaan of de studenten in hun paspoort de stempel van kortverblijf met een geldigheidsduur van 6 maanden hebben. Deze stempel krijgen Caricomburgers bij binnenkomst in Suriname.
Van de afdeling Internationale Betrekkingen van Juspol had mr. Sieglien Aviankoi het over de 2 rechtssystemen, common law en civil law. Aan de groep werd voorgehouden dat in Suriname ‘civil law’ wordt gehanteerd. Natuurlijk is het voor de studenten, die als studierichting Business Administration hebben, belangrijk waarmee zij rekening dienen te houden. De studenten zijn in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

error: Kopiëren mag niet!