De maand mei staat internationaal in het teken van tabak bewustwording, met als hoogtepunt Wereld Anti-Tabaksdag op 31 mei. In Suriname luiden gezondheidsorganisaties de noodklok, ondanks bestaande wetgeving blijft de handhaving rondom rookvrije zones ernstig tekortschieten.
Hoewel tabaksproducten in Suriname de afgelopen jaren aanzienlijk duurder zijn geworden, blijkt dit slechts een beperkt effect te hebben op het rookgedrag van burgers. Veel rokers negeren de geldende rookverboden op openbare plekken, waaronder bushaltes, markten, ziekenhuizen en zelfs schoolomgevingen. Regelmatig wordt er gerookt in de nabijheid van kinderen, ouderen of mensen met ademhalingsproblemen, met alle gevolgen van dien.
De wet is er wel, maar de naleving is heel erg zwak. Het is niet normaal dat je op een markt loopt en iemand met een brandende sigaret bijna tegen je opbotst, terwijl je je kind bij je hebt of lijdt aan gezondheidsklachten.
Het is tijd om “meer leven te blazen” in de bestaande wetgeving. Er wordt gepleit door deskundigen voor striktere controles, hogere boetes en gerichte bewustwordingscampagnes die mensen echt confronteren met de schade die (mee)roken aanricht. Daarnaast is er behoefte aan meer rookvrije zones en duidelijke bebording.
Wereld Anti-Tabaksdag is een uitgelezen moment voor beleidsmakers, gezondheidswerkers en burgers om samen stil te staan bij de schadelijke gevolgen van tabak én de verantwoordelijkheid die we met zijn allen dragen voor een rookvrije toekomst.