Politie en leger niet opgewassen tegen criminaliteitsgolf binnenland

De politie en het leger zijn niet opgewassen tegen de golf van criminaliteit, vooral in het binnenland. Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) ontbreken op vele strategische plaatsen in het achterland politieposten en of zijn deze sterk onderbemand. Stoelmanseiland, Djoemoe, Atjoni, Goejaba, Snesi Kondre zijn allemaal niet voorzien, zei minister Amoksi afgelopen week. 

Het ministerie van Defensie komt met manschappen en materieel in om de golf van criminaliteit te beteugelen. Momenteel zijn er ruim 200 militairen in het binnenland bezig met een operatie. Het beheersen van de ernstig verruwde criminaliteit is volgens Defensie-minister Krishna Mathoera een belangrijk prioriteitsgebied voor de regering. Defensie ondersteunt JusPol ten volste, gaf de bewindsvrouwe aan. 

Bij de onlangs gehouden regeringspersconferentie sprak de JusPol-minister over verhoogde controles van de veiligheidsdiensten. Volgens de bewindsman zijn tijdens roadblocks wapens, drugs en smokkelwaar in beslag genomen. Voorts zijn tientallen verdachten in de kraag gevat en is beslag gelegd op wapens en wagens. Ook heeft er verhoogde controle plaatsgevonden van bescheiden en documenten van verkeersdeelnemers. 

Niet opgewassen

Het leger en de politie van Suriname zijn over het algemeen al niet opgewassen tegen de golf van criminaliteit vanwege meerdere factoren. Momenteel vindt er echter verdere verslechtering van de situatie plaats door gebrek aan broodnodige investeringen en noodzakelijke financiële middelen. Met een landoppervlak van 164 duizend vierkante kilometer en een relatief klein politie- en legerapparaat, zijn de middelen en mankracht beperkt. Dit maakt het moeilijk om effectief toezicht te houden en snel te reageren op incidenten. Daarnaast kampen de diensten vaak met gebrekkige en verouderde uitrusting, wat hun capaciteit verder belemmert. Corruptie binnen de gelederen kan ook een rol spelen.

Positive momentum

Desondanks gelooft minister Amoksi dat er een positief momentum is. “We laten ons niet ontmoedigen. Het ministerie werkt sterk aan de middelen voorziening. We zetten ons ook in op internationale samenwerking. We gaan ons ook meer inzetten op misdaadpreventie”, aldus de minister.

Hij gaf eerder al aan, dat er verhoogde maatregelen worden getroffen. Volgens de bewindsman is de veiligheid in het land een blijvende uitdaging door de uitgestrektheid van het grondgebied. Hij zei ook dat de noodzakelijke acties van de politie gewoon doorgaan; surveillances, roadblocks en controle worden uitgevoerd door de politie, aldus de bewindsman.

error: Kopiëren mag niet!