Jawa Festa: Duizenden trotseerden storm en onweer

Duizenden landgenoten trotseerden storm, onweer en bliksem tijdens de viering van het Javaans Nieuwjaar afgelopen maandag op het Onafhankelijkheidsplein. 

Elke spreker benadrukte de wilskracht van het Surinaams Javaans volk. “De strijd om het Javaans Nieuwjaar tot een nationale dag te verheffen is gestreden. We hebben die strijd gewonnen, maar er is nog veel meer om voor te strijden”, zei minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) tijdens zijn speech. “Samen staan we sterker door strijd”, hield de bewindsman zijn gehoor voor. Bij de plechtigheid waren ook aanwezig, president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, BiZa-directeur Nasier Eskak tevens voorzitter van het Platform Activiteiten Viering Javaans nieuwjaar, Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo en de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee.

De bewindsman vermeldde, dat eenheid onder de Javanen ervoor heeft gezorgd dat zij nu ook hun eigen dag hebben. “Door de eenheid die wij Javanen hebben laten zien, heeft de regering Santokhi/Brunswijk ons deze dag gegeven. Elke grote groep in Suriname heeft haar eigen dag en wij moesten onze dag delen met onze Inheemse broeders en zusters”, aldus Somohardjo. Volgens hem verdienen de Javanen deze vrije dag voor het helpen opbouwen van Suriname, en erkenning dat zij ook moeilijke tijden meemaken en daarom zullen blijven werken en strijden voor een sociaal Suriname. Hij is daarom trots op de ruim 65.000 Javanen in Suriname die vechten voor de erkenning van hun bestaan.

Eskak sprak over het thema van deze activiteit, namelijk de processen van het geloof, wat betekent een roep naar groei in geestelijke zin, een roep naar geloofsgroei met als uiteindelijke doel, een goede basis creëren voor een betere en rechtvaardige gemeenschap, met gelijke kansen voor iedereen. 

Als enige leider in Suriname die de Javaanse taal machtig is – heeft PL-leider Paul Somohardjo zijn speech voor een groot deel in het Javaans gehouden – waarin hij aangaf dat eenheid macht maakt. Hij richtte ook een woord van dank aan de president en vicepresident, dat de Javanen na 134 jaar in Suriname hun eigen dag mogen hebben. Verder moedigde hij de groep Javanen aan om de strijd te blijven voeren. “Met onze wilskracht kan niemand ons tegenhouden”, aldus Somohardjo.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dat de Javanen en hun cultuur niet meer weg te denken zijn in Suriname en moedigde hen aan om trots te zijn op zichzelf. Brunswijk vindt dat eenheid belangrijk is in alle lagen van de bevolking en zal daarom de Javaanse gemeenschap ook blijven ondersteunen. 

President Santokhi sprak vol lof over de harmonie van Javanen in Suriname. Hij zei ookm dat de nieuwe nationale dag zal bijdragen aan een sterkere reflectie van deze groep. De kracht van de Javaan ligt volgens hem in hun bescheidenheid om onder andere zelfstandig te werken. Hij zegt dat Surinamers trots moeten zijn en respect tonen voor de eenheid die Javanen hebben gecreëerd en het behoud van hun cultuur.

CS

error: Kopiëren mag niet!