Weetje van de dag – Vandaag in 1990: Aardbeving verwoest Iran

Een aardbeving nabij de Kaspische Zee in Iran kostte naar schatting 50.000 mensen het leven en verwondde nog eens 135.000 mensen op 21 juni 1990.

De beving met een kracht van 7,7 richtte een ravage aan in de eenvoudig gebouwde huizen in het gebied. Dertig minuten na middernacht, terwijl de meeste mensen thuis sliepen, verstoorde een hevige beving, gecentreerd langs de oevers van de Kaspische Zee in het noordwesten van Iran, de nachtelijke rust.

Een gebied van 20.000 vierkante mijl in de provincies Zanjan en Gilan werd volledig verwoest. Deze regio omvat zowel boerderijen als badplaatsen – alles werd gesloopt. In steden langs een 80 mijl lang stuk werd elk gebouw tot puin gereduceerd en werd elke inwoner gedood.

Naar schatting raakten 400.000 mensen dakloos door de aardbeving. Wereldwijd werden hulpacties ondernomen. De Iraanse regering accepteerde met tegenzin hulp van de Verenigde Staten, hoewel ze hulp van Israël en Zuid-Afrika weigerde.

error: Kopiëren mag niet!