EZ bereikt overeenstemming met bandenimporteurs 

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) heeft vrijdag 24 mei weer een gesprek gehad met ondernemers en importeurs in de bandensector, in het kader van regulering van de sector. Er is afstemming gepleegd en overeenstemming bereikt, tussen het ministerie en de actoren van de bandensector, zo laat het ministerie in een persbericht weten.

De Economische Controle Dienst (ECD) gaat de controle op de bandenzaken voortzetten. Hiernaast is er ook afgesproken dat alle relevante documenten aantoonbaar moeten zijn bij controle. Dit wordt gedaan ter ordening van de sector en bescherming van de consument. 

In eerdere gesprekken zijn de prijzen van de tweedehands autobanden ook aan de orde gekomen. Er is afgestemd dat de prijzen van de tweedehandse autobanden berekend zullen worden door de importeurs conform de importdocumenten (factuur/proforma invoice, Bill of Lading), alle betalingsbewijzen en rekening houdende met de wet Prijszetting en Prijsbewaking. De prijsberekening zal vervolgens gescreend worden door het ministerie van EZ conform de importdocumenten, betalingsbewijzen en wet Prijszetting en Prijsbewaking. Verder zullen de autobandenzaken de tweedehandse autobanden verkopen aan de hand van de berekende prijzen, die in afstemming met het ministerie van EZ zijn vastgesteld. 

Ook dient elke autobandenzaak een prijslijst van de gebruikte- en nieuwe autobanden duidelijk zichtbaar te plaatsen in de zaak voor de consument. 

De prijzen kunnen bij elke autobandenzaak verschillen, dit is afhankelijk van de gemaakte kosten die meegenomen worden in de kostprijscalculatie. De kostprijscalculatie wordt middels de ingediende documenten van de importeurs gecontroleerd door de afdeling Algemeen Economisch Beleid (AEB) van het ministerie van EZ. Het ministerie kan van tevoren geen prijzen vaststellen, omdat die kunnen verschillen bij elke lading op basis van een aantal kostencomponenten zoals de Bill of Lading, aankoopbon en het keuringsdocument.  De prijzen zullen regelmatig  gecontroleerd worden om de ordening te garanderen.

error: Kopiëren mag niet!