Verkiezingen voor het Europees Parlement 2024

DOOR DUNCAN MIL
13 mei 2024 – Tot 450 miljoen burgers in de 27 lidstaten van de Europese Unie zullen tussen 6 en 9 juni stemmen om 720 leden van het Europees Parlement te kiezen, een van de drie kerninstellingen van de unie.

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft Duitsland de leeftijdsgrens voor deelname verlaagd naar 16 jaar, waardoor ongeveer 4,8 miljoen jonge Duitsers voor de eerste keer kunnen stemmen.

Deze verandering maakt Duitsland de grootste van slechts vijf staten in de EU waar mensen onder de 18 jaar mogen stemmen. Oostenrijk, België en Malta hebben 16- en 17-jarigen al stemrecht gegeven en Griekenland zal iedereen die in 2024 17 wordt, toestaan om aan de stemming deel te nemen.

Het politieke landschap kent echter uitdagingen. Vooral jongere Duitse kiezers worden zwaar het hof gemaakt door extreemrechts, vooral de Alternative für Deutschland-partij (AfD). Deze partij, die neigt naar hard euroscepticisme, rechts-populisme en zelfs extremisme, zou het politieke discours in de EU potentieel kunnen hervormen.

Volgens een onderzoek van Euronews onder 26.000 interviews lijkt de steun voor extreemrechtse en conservatieve partijen ook ongeremd in België, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.

De rechtse Italiaanse Broeders van Italië zouden van de huidige zeven zetels in het parlement naar 23 zetels kunnen springen, wat de dynamische aard van het politieke landschap aantoont.

Bovendien leiden drie partijen die aangesloten zijn bij de extreemrechtse parlementaire fractie Identiteit en Democratie (ID) de peilingen in Frankrijk, Nederland en België.

error: Kopiëren mag niet!