Verklaring ministerie van Volksgezondheid over AstraZeneca-vaccins

Het ministerie van Volksgezondheid heeft kennis genomen van recente ontwikkelingen met betrekking tot het besluit van het farmaceutisch bedrijf “AstraZeneca” om het Covid-19 vaccin van de commerciële markt te halen. Dit komt door de grotere vraag naar nieuwere versies van Covid-19 vaccins, die zijn ontwikkeld op basis van de recentere varianten van het virus. 

In Suriname was AstraZeneca het eerste vaccin dat werd toegediend in februari 2021. Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin was zelfs  de eerste persoon in Suriname die zich liet inenten met AstraZeneca. Daarna werden diverse vaccins, waaronder Pfizer, Sinopharm en Moderna toegediend. Het ministerie volgde de richtlijnen van de WHO (World Health Organization) en keurde alleen door de WHO erkende vaccins tegen Covid-19 goed.

Het ministerie wil de gemeenschap informeren dat Covid-19 vaccins nog steeds bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van een infectie. Momenteel is het Pfizer Covid-19 vaccin beschikbaar op aanvraag bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending, MZ.

AstraZenecastelt trots te zijn op het vaccin dat ze hebben ontwikkeld, waarvan wereldwijd meer dan 3 miljard doses zijn toegediend. In juni 2022 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het AstraZeneca vaccin veilig en effectief is voor personen ouder dan 18 jaar.

Het AstraZeneca vaccin is binnen 1 jaar na de start van de pandemie ontwikkeld door wetenschappers van de Oxford University. Gedurende de vaccinatieperiode, raakte het bedrijf verwikkeld in enkele rechtszaken, waarbij personen claimden slachtoffer te zijn geworden van zeldzame bijwerkingen zoals bloedstolsels.  

Ondanks deze zeldzame bijwerkingen van bloedstolsels, wordt aangenomen dat dit vaccin miljoenen levens heeft gered. Dankzij vaccins, geproduceerd door onder andere AstraZeneca en Pfizer, is de pandemische fase van Covid-19 voorbij en zijn miljarden levens beschermd.

error: Kopiëren mag niet!