Pfizer schikt Zantac-kankerrisico claims

Pfizer heeft ingestemd met het schikken van meer dan 10.000 rechtszaken waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het verbergen van de kankerrisico’s van zijn maagzuurmedicijn Zantac. De details van de schikking zijn niet bekendgemaakt, maar ze komen na eerdere schikkingen door andere farmaceutische bedrijven voor Zantac-gerelateerde claims.

Zantac werd in 2020 van de markt gehaald nadat werd ontdekt dat het chemische NDMA bevatte, een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Eisers beweren dat Pfizer op de hoogte was van de risico’s van NDMA, maar deze informatie voor consumenten achterhield.

De schikking lost de Zantac-claims van Pfizer niet volledig op, maar het is een belangrijke stap in het oplossen van de juridische problemen van het bedrijf.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er nog geen officiële link is aangetoond tussen Zantac en kanker bij mensen. Echter, dierstudies hebben wel aangetoond dat NDMA het risico op kanker kan verhogen.

De Zantac-zaak is een herinnering aan de gevaren van het op de markt brengen van medicijnen zonder adequate testen en het belang van transparantie van farmaceutische bedrijven.

error: Kopiëren mag niet!