El Salvador: Het grootste meer van het land is overspoeld door afval

Plaatselijk bekend als Suchitlan, wat ‘plaats van bloemen’ betekent in de inheemse Nahuatl-taal, herbergt het ecosysteem van het Cerron Grande-reservoir inheemse vissen, watervogels en zoogdieren zoals poema’s en ocelotten.

Op papier een beschermd gebied, maar in werkelijkheid is het een van de meest vervuilde watermassa’s van Midden-Amerika. In Suchitlan werkten vrouwen die in gammele boten navigeerden vanaf het krieken van de dag aan het opruimen van het afval dat het meer verstikte, maar na een korte schoonmaakcampagne heeft de regering het budget voor werknemers verlaagd en deze inspanningen zijn nu al weken stopgezet.

Het ophopende afval van het reservoir komt uit de Lempa-rivier, die vanuit de Guatemalteekse hooglanden via het naburige Honduras stroomt, voordat het zich vestigt in Cerron Grande, gelegen aan de voet van de grootste hydro-elektrische dam van El Salvador.

De mensen die daar wonen zijn niet verantwoordelijk voor het vervuilde water, maar hun gezondheid en levensonderhoud betalen daarvoor wel de prijs.

Ongeveer een vijfde van het afval dat in El Salvador wordt geproduceerd, wordt volgens gegevens van het ministerie van Milieu niet correct verwerkt, wat betekent dat er dagelijks zo’n 845 ton afval aanspoelt in rivieren, meren en stranden.

error: Kopiëren mag niet!